Sandersovi sa podaril volebný hetrik, vedie ale Clintonová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bernie Sanders
Foto: SITA/AP

Washington 27. marca (WebNoviny.sk) – Vermontský senátor Bernie Sanders zaznamenal víťazstvo v sobotňajších primárkach Demokratickej strany v troch štátoch na západe USA – vo Washingtone, na Aljaške a Havaji. To dodáva psychologickú silu jeho podporovateľom, ale iba málo ho to posúva k získaniu nominácie demokratov do novembrových prezidentských volieb.

V súboji stále vedie Clintonová

Výsledky volebných zhromaždení (tzv. caucuses) v troch štátoch sotva naštrbia výrazný náskok Sandersovej demokratickej súperky Hillary Clintonovej v počte získaných delegátov, ale zároveň odhaľujú jej trvalé slabé miesto – tým je predovšetkým podpora mladých voličov a liberálnych aktivistov, na ktorých zapôsobilo liberálne posolstvo jej súpera. Sanders očakáva, že zmenší priepasť v počte získaných delegátov medzi ním a Clintonovou.

Primárky a volebné zhromaždenia (caucuses) sa totiž teraz budú konať v liberálnejších severovýchodných štátoch, vrátane Clintonovej domovského štátu New York. „Teraz smerujeme do progresívnejšej časti krajiny a očakávame, že sa nám bude dariť oveľa lepšie,“ vyhlásil Sanders a dodal: „Je to cesta k víťazstvu.“ Clintonová straty predvídala: v uvedených troch štátoch sotva robila kampaň, podnikla len jednu predvolebnú zastávku v štáte Washington a veľkonočný víkend trávi s rodinou.

Dôležitý bude New York

Favoritka medzi demokratickými uchádzačmi o nomináciu do prezidentských volieb sa sústreďuje na primárky 19. apríla v štáte New York, kde sa bude snažiť získať obrovský podiel delegátov. A potom sa bude zameriavať na primárky v piatich severovýchodných štátoch, ktoré sa budú konať o týždeň neskôr.

Po prvých sobotňajších Sandersových víťazstvách vo Washingtone a na Aljaške má Clintonová celkovo 1234 delegátov a vedie nad Sandersom, ktorý ich získal 956, ako vyplýva z analýzy tlačovej agentúry AP. Uchádzač o demokratickú nomináciu potrebuje 2383 delegátov, aby si ju zabezpečil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bernie SandersHillary Clintonová