Egyptský Airbus A320 uniesli, totožnosť páchateľa je známa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Uniesli egyptský Airbus A320, pristál na Cypre
Foto: SITA/AP

ATÉNY 29. marca (WebNoviny.sk) – Dráma po únose egyptského linkového lietadla, ktoré pristálo v utorok na Cypre, sa skončila zadržaním páchateľa. Agentúra DPA o tom informuje s odvolaním sa na cyperskú štátnu televíziu. Štyria členovia posádky a traja cestujúci, ktorí zostávali na palube s únoscom ako rukojemníci, predtým opustili lietadlo nezranení.

Únos nesúvisel s terorizmom

Cyperská polícia v súvislosti s pristátím uneseného lietadla v meste Larnaka evakuovala pláž pri tamojšom letisku, informuje agentúra AP.

Podľa údajov cyperskej štátnej vysielacej spoločnosti, ktoré prevzala agentúra Reuters, páchateľ požadoval prepustenie žien väznených v Egypte, kde vláda v súčasnosti čelí povstaniu islamských militantov na Sinajskom polostrove.

Cyperskí predstavitelia však predtým vyhlásili, že únos lietadla zrejme nesúvisí s terorizmom a páchateľa viedli k tomuto činu osobné problémy. Podľa pôvodných informácií motív súvisí s jeho bývalou manželkou, ktorá žije v Larnake.

Únoscom je Sajf ad-Dín Mustafá

Lietadlo typu Airbus A320 sa stalo terčom únosu počas vnútroštátneho letu z Alexandrie do Káhiry. Egyptskí predstavitelia únoscu spočiatku identifikovali ako rodeného Alexandrijčana s dvojakým egyptsko-americkým občianstvom, ktorý je profesorom veterinárneho lekárstva, čo však manželka menovaného muža poprela.

Egyptská oficiálna tlačová agentúra MENA, ako aj cyperské ministerstvo zahraničných vecí neskôr uviedli, že únoscom je iný muž s menom Sajf ad-Dín Mustafá. Predstaviteľ cyperského rezortu diplomacie Alexandros Zenon doplnil, že ide o osobu v „nestabilnom duševnom stave a k záležitosti sa pristupuje primeraným spôsobom“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EgyptAir