Muž podozrivý z účasti na útokoch v Bruseli má alibi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Belgicko
Jeden z neznámych mužov v klobúku, po ktorom v súvislosti s útokmi v Bruseli pátra polícia zložil na letisku veľkú tašku a potom, (ešte) pred explóziami, odišiel. Foto: Belgian Federal Police via AP

Brusel 29. marca (WebNoviny.sk) – Muž menom Faycal Cheffou, ktorého koncom minulého týždňa v Belgicku zadržali pre podozrenie z účasti na atentátoch na bruselskom letisku, má na čas útokov alibi. Uviedol to jeho advokát Olivier Martins, ktorý pre televíziu RTBF vysvetľoval dôvody prepustenia svojho mandanta.

Spresnil, že obvinenie jeho mandanta vychádzalo najmä z výpovede taxikára, ktorý pred týždňom viezol na letisko trojicu mužov – dvoch neskorších samovražedných atentátnika a „muža v klobúku“, po ktorom sa naďalej pátra a ktorého totožnosť nie je známa. Atentátnikmi boli medzičasom už formálne identifikovaní Ibrahim Bakraoui a Najim Laachraoui. Martins spresnil, že alibi jeho mandanta sa potvrdilo aj na základe výpisu telefonických rozhovorov z jeho mobilu a lokalizácie jeho telefónu, ktoré poskytol jeho mobilný operátor. Informoval, že sa uskutočnila aj procedúra, keď taxikár Cheffoua identifikoval v skupine podobne vyzerajúcich mužov.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Advokát spresnil, že šlo o spochybniteľné svedectvo, pretože jeho mandant je nižší ako „muž v klobúku“ z fotografie zverejnenej políciou v médiách. Na vozíkoch, ktorými trojica mužov po letisku prevážala batožinu s nastraženými náložami, sa navyše nenašli žiadne odtlačky či vzorky DNA, ktoré by sa zhodovali s Cheffouom. Cheffou podľa Martinsa počas výsluchov vyšetrovateľov „nedoviedol k žiadnej stope“ pri vyšetrovaní atentátov na letisku Zaventem a v bruselskom metre, pretože páchateľov útokov nepozná, ani sa s nimi nikdy nestretol.

Belgický denník La Derniere Heure v pondelok informoval, že Cheffou pracoval v bližšie nešpecifikovanom médiu. Polícia ho zaevidovala po tom, ako začal navštevovať tábory so sýrskymi utečencami a údajne sa ich snažil radikalizovať. Taliansky denník Politico zasa napísal, že Cheffou v roku 2014 nakrútil dokumentárny film o zlom zaobchádzaní s moslimami zadržiavanými vo väzení neďaleko medzinárodného letiska v Bruseli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať