Na teroristov z Bruselu upozornili USA už týždeň pred útokom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ibrahim Bakraoui
Ibrahim Bakraoui Foto: SITA/AP

Maelbeek/MaalbeekHaag/Brusel 30. marca (WebNoviny.sk) – Nie americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ale bezpečnostná služba newyorskej polície poskytla šesť dní pred teroristickými útokmi v Bruseli, ktoré si vyžiadali viac ako tri desiatky obetí, holandským úradom informácie o dvoch z páchateľov – bratoch Bakraouiovcoch.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Holandský minister spravodlivosti Ard van der Steur korigoval na pôde parlamentu v Haagu v tomto zmysle svoje utorkové vyhlásenie a priznal, že bolo mylné. Podľa ministrových slov newyorská polícia informovala holandské orgány o kriminálnych aktivitách Ibrahima Bakraouiho a radikálnosti i teroristických kontaktoch jeho brata Khalida Bakraouiho 16. marca. Už o deň neskôr – 17. marca – holandské úrady nadviazali priamy kontakt s partnermi z Belgicka, vyhlásil minister.

Krajinu tulipánov súčasne informovali, že belgická polícia pátra po oboch súrodencoch, píše tlačová agentúra DPA. Minister nedokázal povedať, prečo newyorská polícia informovala o dvoch belgických občanoch Holandsko. Šéf federálnej belgickej polície Claude Fontaine ešte v utorok v reakcii na pôvodné vyhlásenie holandského ministra spravodlivosti vyhlásil, že v rozpore s jeho tvrdeniami nedostali z Holandska žiadne informácie o bratoch Bakraouivcoch.

Ibrahim Bakraoui sa 22. marca odpálil na bruselskom letisku Zaventem, na čo jeho brat Khalid len o čosi neskôr spáchal samovražedný útok na stanici metra Maelbeek/Maalbeek.

Khalid Bakraoui
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia