Abdeslam si želal vydanie do Francúzska, súd mu vyhovel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Salah Abdeslam
Jedným z mužov, ktorí sú na úteku, je 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: SITA/AP

Brusel 31. marca (WebNoviny.sk) – Salah Abdeslam, jediný žijúci člen teroristických kománd, ktoré vlani v novembri útočili v Paríži, môže byť vydaný z Belgicka do Francúzska. Rozhodol o tom vo štvrtok príslušný súd, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na belgickú prokuratúru.

Podľa nej 26-ročný Abdeslam, ktorý je francúzskym občanom, so svojím vydaním súhlasil. Kedy sa tak stane, závisí od dohody príslušných úradov Francúzska a Belgicka.

Abdeslama zadržali 18. marca popoludní pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Na výsluchu povedal, že sa vlani 13. novembra plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Terčmi útokov džihádistických kománd boli ľudia sediaci večer na pouličných terasách niekoľkých kaviarní a reštaurácií v 10. a 11. parížskom obvode a návštevníci koncertu v rockovom klube Bataclan. Pri explóziách pri Stade de France prišiel o život jeden muž. Celkovo si útoky z 13. novembra vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.

Abdeslam sa momentálne nachádza vo vyšetrovacej väzbe v Bruggách. Zatiaľ nie je jasné, či sa podieľal aj na príprave útokov v Bruseli, ktoré si 22. marca vyžiadali 32 mŕtvych a 340 zranených. Belgické úrady ho chcú vypočuť aj v tejto veci, čo môže jeho vydanie oddialiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Salah Abdeslam