Nadjazd v Kalkate sa zrútil na ulicu, zabil desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V indickej Kalkate sa zrútil rozostavaný nadjazd
Z nadjazdu dlhého 2,2 kilometra sa zrútil asi 100-metrový úsek. Kalkata, 31. marec 2016. Foto: SITA/AP

Kalkata 31. marca (WebNoviny.sk) – Na najmenej 21 stúpol počet ľudí, ktorí vo štvrtok zahynuli pri zrútení rozostavaného cestného nadjazdu v meste Kalkata ležiacom na východe Indie. Zranenia utrpelo okolo 70 osôb, ktoré previezli do dvoch kalkatských nemocníc. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenia tamojších záchranárov a polície.

Ťažká železobetónová konštrukcia sa na rušnú ulicu plnú taxíkov a rikší zrútila okolo poludnia miestneho času, pričom uväznených pod ňou zostalo mnoho osôb aj áut. Preživších sa miestni záchranári snažili vyslobodiť pomocou píl, menších žeriavov, ale aj holými rukami.

Koľko osôb je naďalej nezvestných, zatiaľ nie je známe. Záchranári na hľadanie preživších používajú špeciálne kamery aj cvičené psy. Pomáha im tiež indická armáda aj zamestnanci tamojšieho úradu pre zvládanie katastrof.

Agentúra AP spresnila, že z nadjazdu dlhého 2,2 kilometra sa zrútil asi 100-metrový úsek. Dohoda o stavbe tejto rozsiahlej konštrukcie bola podpísaná so súkromnou spoločnosťou IVRCL ešte v roku 2007 a predpokladalo sa, že bude dokončená v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Doposiaľ však firma IVRCL postavila z nadjazdu len asi 70 percent.

„Postavili sme už takmer 70 percent bez akejkoľvek nehody,“ uviedol jeden z predstaviteľov spoločnosti. Dodal, že jeho firma teraz preskúma, či k nehode došlo v súvislosti s technickým alebo iným problémom. Iný predstaviteľ IVRCL nehodu označil za „boží čin“.

Pády budov a iných stavieb sú v Indii relatívne bežným javom. Obrovský dopyt po bytoch a tiež nedostatočne prísne predpisy totiž často posmeľujú staviteľov, aby siahali po podradných stavebných materiáloch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia