Francúzi protestujú, socialisti chystajú reformu trhu práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protesty proti reforme trhu práce vo Francúzsku
Protestujúci proti reforme trhu práce v dyme slzotvorného plynu. Lyon, 31. marec 2016 Foto: SITA/AP

Paríž 31. marca (WebNoviny.sk) – Na protest voči kontroverzne vnímanej reforme trhu práce vyšlo dnes vo Francúzsku do ulíc podľa odborovej centrály CGT 1,2 milióna ľudí v 250 mestách. Francúzske ministerstvo vnútra v Paríži odhadlo počet demonštrantov na asi 390.000.

Vládne reformy na trhu práce by mohli viesť fakticky k zrušeniu 35-hodinového pracovného týždňa a ďalších ustanovení zákonníka práce.

Oficiálne 35-hodinový pracovný týždeň zaviedli vo Francúzsku v roku 2000, aby sa podporila tvorba nových pracovných miest. Odvtedy je však súčasťou politických diskusií, ale aj spornou témou medzi radovými Francúzmi.

K dnešným protestom sa pridali aj študentské organizácie a zamestnanecké zväzy, ktoré tiež odmietajú návrhy predložené socialistickou vládou, pretože ich považujú za vážny zásah do ťažko vybojovanej sociálnej ochrany zamestnancov a ich výhod.

Mítingy, protestné pochody a demonštrácie sa nekonali iba v Paríži, Marseille, Lyone či Bordeaux, ale aj v menších mestách. Z hlavného mesta i prístavu Marseille hlásili po zrážkach medzi poriadkovými zložkami a militantnými demonštrantmi zadržanie viacerých osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať