KĽDR vypálila ďalšiu raketu, môže ísť o balistickú strelu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
KĽDR
Foto: SITA/AP

SOUL 1. apríla (WebNoviny.sk) – Severná Kórea v piatok vypálila bližšie nešpecifikovaný typ rakety do vôd pri svojom východnom pobreží. Informovali o tom juhokórejské médiá s tým, že by mohlo ísť o balistickú strelu.

Strelu, ktorá môže byť aj balistickou raketou, Pchjongjang vypálil v oblasti východného pobrežia KĽDR, oznámila juhokorejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia armády. Ďalšie podrobnosti nepriniesla. Juhokórejské ministerstvo obrany citované informácie bezprostredne nepotvrdilo.

Pchjongjang túto raketu vypálil iba niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Barack Obama po stretnutí s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje a japonským premiérom Šinzóom Abem počas globálneho summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone zdôraznil význam dôsledného uplatňovania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN týkajúcich sa jadrového programu Severnej Kórey, upozornila agentúra AP. Spojené štáty sa s Južnou Kóreou a Japonskom dohodli, že sa budú zasadzovať proti jadrovým provokáciám zo strany KĽDR.

V prípade, ak sa odpálenie balistickej rakety potvrdí, pôjde podľa AP o ďalšiu raketovú skúšku komunistickej krajiny. Pchjongjang tým reaguje na prebiehajúce spoločné vojenské cvičenie Washingtonu a Soulu, ktoré považuje za nácvik nepriateľskej invázie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaKim Čong-unPak Kun-Hje