Barack Obama tvrdí, že teroristi dychtia po jadrovom útoku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Barack Obama Foto: SITA/AP

Washington 1. apríla (WebNoviny.sk) – Svet čelí hrozbe teroristov, ktorí dychtia po jadrovom útoku, varoval americký prezident Barack Obama počas summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone.

Podľa agentúry AP šéf Bieleho domu povedal, že vo svete sa badateľne znížilo riziko jadrového terorizmu prijatím „konkrétnych, hmatateľných krokov“ a teroristom sa doposiaľ nepodarilo získať jadrový materiál. Zdôraznil však, že možné získanie zbraní militantmi z tzv. Islamského štátu a iných teroristických skupín „zostáva jednou z najväčších hrozieb pre globálnu bezpečnosť„. Upozornil, že Islamský štát už v minulosti použil chemické zbrane a al-Káida sa dlho snaží získať jadrový materiál.

Niet pochýb o tom, že ak títo šialenci niekedy dostanú do rúk atómovú bombu alebo jadrový materiál, určite by ich použili, aby zabili čo najviac ľudí,“ povedal americký prezident.

Obama zároveň pochválil nedávne kroky Argentíny, Švajčiarska a Uzbekistanu na zbavenie sa svojich zásob vysoko obohateného uránu.

AP poznamenala, že pre desiatky svetových lídrov, ktorí sa zišli vo Washingtone, bolo riziko jadrového terorizmu ústrednou témou spolu s obavami z jadrového programu Severnej Kórey. Napriek tomu sa Obama snažil otvoriť záverečný deň dvojdňového summitu optimisticky: vyzdvihol jadrovú dohodu s Iránom ako „významný úspech“ a model diplomacie budúcnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama