Tretina Európanov bojujúcich za džihádistov v Sýrii je späť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Džabhat an Nusra v Idlíbe
Foto: SITA/ AP

Amsterdam/Haag 2. apríla (WebNoviny.sk) – Takmer tretina Európanov, ktorí sa v uplynulých rokoch vydali do Sýrie, aby sa tam pripojili k niektorej z islamistických organizácií, je už späť na starom kontinente, každý siedmy však už nežije. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného centra pre boj proti terorizmu so sídlom v Haagu, o ktorej obsahu informovala dnes agentúra Reuters.

Podľa nej do Sýrie v uplynulých rokoch preukázane vycestovalo bojovať po boku džihádistov 4294 občanov európskych štátov, 30 percent z nich sa vrátilo do vlasti, o 14 percentách je isté, že prišli o život.

Väčšina týchto osôb vrátane viac ako 700 žien vyrastala v okrajových štvrtiach miest a žila v nich aj predtým, ako sa pripojila k islamistom.

Iba 23 percent z nich konvertovalo na islam.

Najväčší počet Európanov bojujúcich v Sýrii pochádzal v absolútnych číslach z Francúzska (viac ako 900 ľudí), stovky ich však vycestovali aj z Nemecka a Veľkej Británie.

V prepočte na počet obyvateľov je však na čele rebríčka Belgicko, kde na milión obyvateľov pripadá 41 bojovníkov v Sýrii, pričom práve do tejto krajiny sa islamistov vrátilo najmenej – iba 18 percent. Naopak, napríklad do Dánska, Rakúska a Švédska sa vrátila už prakticky polovica osôb, ktoré bojovali v Sýrii.

Štúdia konštatuje, že z krajín strednej a východnej Európy smerovalo do krízovej oblasti iba relatívne málo ľudí, a to aj v súvislosti so zanedbateľným počtom členov tamojších moslimských komunít. Údaje z Grécka a Maďarska sa autorom štúdie nepodarilo získať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát