Nad Bielym domom sa dymilo, aktivisti fajčili marihuanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pred Bielym domom sa fajčila marihuana
Viacero demonštrantov prišlo na akciu s transparentmi s heslami v prospech legalizácie marihuany. Washington, 3. apríl 2016. Foto: SITA/AP

Washington 3. apríla (WebNoviny.sk) – Desiatky aktivistov bojujúcich za legalizáciu marihuany sa nedeľu zišli pred Bielym domom vo Washingtone, aby sa tam fajčením marihuany na verejnosti snažili presvedčiť politikov, že táto droga by nemala byť považovaná za nebezpečnú.

Pôvodne mali aktivisti v pláne upozorniť na svoju kampaň aj vztýčením vyše 15 metrov vysokého „jointu“, ale organizátor protestu Adam Eidinger podľa agentúry AP vysvetlil, že ochranka Bieleho domu to z bezpečnostných dôvodov nedovolila.

Policajti boli korektní

Aktivisti, väčšinou mladí muži a ženy, počas protestu ponúkali asi stovke záujemcov a zvedavcov cigarety, ale aj sušienky s prídavkom drogy. Do toho sami fajčili, spievali a tancovali na hudbu Boba Marleyho.

Viacero demonštrantov prišlo na akciu s transparentmi s heslami v prospech legalizácie marihuany. Upozorňovali nimi tiež, že federálne zákony sú z veľkej časti zodpovedné za vysoký počet ľudí vo väzeniach na základe obvinení z držania ľahkých drog či pestovania marihuany.

Držanie maximálne 56 gramov marihuany je vo Washingtone legálne. Marihuana sa však nesmie fajčiť na verejnosti. Napriek tomu polícia pri dnešnej akcii pri Bielom dome nikoho nezatkla. Podľa Eidingera boli policajti korektní.

Aktivisti by mali lobovať v Kongrese

Organizátori akcie sa domnievajú, že prezident USA Barack Obama by mal marihuanu vyňať zo zoznamu substancií podliehajúcich kontrole. Na tomto zozname figuruje heroín i iné návykové látky. Podľa Obamu by sa aktivisti mali pokúsiť lobovať v Kongrese za novelu zákona o preradení marihuany do inej kategórie.

Aktivisti svoje požiadavky zaslali aj Hillary Clintonovej, ktorá sa uchádza o nomináciu Demokratickej strany do volieb prezidenta USA. Za pôsobenia jej manžela, Billa Clintona, v úrade prezidenta USA sa však protidrogové zákony v USA sprísnili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama