Poľky protestujú proti sprísneniu zákona o interrupciách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poľky protestujú proti plánom na sprísnenie zákona o interrupciách
Pochody pod mottom 'Nie mučeniu žien' sa konali vo Varšave i ďalších mestách krajiny. Foto: SITA/AP

Varšava 3. apríla (WebNoviny.sk) – Tisíce Poliek dnes vyšli do ulíc poľských miest, aby protestovali proti možnému sprísneniu zákona o interrupciách, ktorý už aj tak patrí k najreštriktívnejším v Európe. Ako informovala agentúra AP, pochody pod mottom „Nie mučeniu žien“ sa dnes konali vo Varšave i ďalších mestách krajiny.

Došlo k nim v čase, keď vplyvná katolícka cirkev v Poľsku spustila kampaň za úplný zákaz interrupcií. Toto stanovisko cirkvi podporuje aj premiérka Beata Szydlová a predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Ochrana života bola jednou z volebných tém kampane PiS, ktorá v posledných parlamentných voľbách zvíťazila.

Interrupcia je momentálne v Poľsku ilegálna s výnimkou troch prípadov – keď tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy; keď je následkom trestného činu – incestu či znásilnenia; alebo v prípade poškodenia plodu.

Odporcovia úplného zákazu interrupcií tvrdia, že sprísnenie existujúceho zákona ženy povedie k tomu, aby v Poľsku zakázanému zákroku podrobili na klinike v zahraničí, prípadne si ho dali urobiť pokútne, čím by mohol byť ohrozený ich vlastný život.

Nová poľská vláda po svojom nástupe uskutočnila zmeny v zákonoch i rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom.

Terčom kritiky je aj nový mediálny zákon, ktorý ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice.

Nové zákony, ktoré presadila vládna PiS, opakovane vyvolávajú v Poľsku masové pouličné protesty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Beata SzydlováJaroslaw Kaczynski