Merkelová kritizovala televíziu ZDF za báseň o Erdoganovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA/AP

BERLÍN 5. apríla (WebNoviny.sk) – Kancelárka Angela Merkelová kritizovala nemeckú štátnu televíziu ZDF za odvysielanie prednesu básne, ktorá zosmiešňuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Podľa Merkelovej bola báseň „úmyselne urážlivá“, povedal v pondelok hovorca kancelárky Steffen Seibert. Hovorca dodal, že kancelárka sa cez víkend telefonicky zhovárala o tejto básni s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

Nemecký komik Jan Böhmermann prečítal báseň v programe televízie ZDF najprv vo štvrtok 31. marca a potom znova v sobotu 2. apríla, pripomenula tlačová agentúra DPA. Seibert vyhlásil, že Berlín pokladá báseň za nactiutŕhačskú, čo zákony v Nemecku nepovoľujú. Hovorca dodal, že obsah básne je úderom pod pás.

Ankara začiatkom tohto mesiaca nahnevane reagovala na ďalšiu televíznu satiru, ktorá si uťahovala z Erdogana a ktorú odvysielala nemecká štátna stanica NDR. Ankara vtedy vyjadrila nevôľu nad dvojminútovou satirickou piesňou známou v Berlíne, po ktorej si Turecko predvolalo nemeckého veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí, aby mu vyjadrilo svoj protest.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováJan BöhmermannRecep Tayyip Erdogan