Grécko prerušilo vypravovanie lodí s migrantmi do Turecka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Atény 5. apríla (WebNoviny.sk) – Grécke úrady v utorok na jeden deň prerušili vypravovanie lodí s migrantmi, ktorých na základe dohody s EÚ vracajú naspäť do Turecka. Súčasne priznali, že väčšina migrantov a utečencov zadržaných na gréckych ostrovoch tam požiadala o azyl. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Európska únia začala v pondelok posielať migrantov, ktorí sa doplavili do Grécka, naspäť do Turecka. V priebehu pondelka dorazilo do tureckých prístavov niekoľko lodí s vrátenými migrantmi, ale nadnes nie sú plánované žiadne relokácie. Riaditeľka gréckej Azylovej služby Maria Stavropulová pre štátnu televíziu povedala, že o udelenie azylu požiadalo už zhruba 3000 migrantov z deportačných táborov na gréckych ostrovoch. Proces posudzovania žiadostí formálne začne koncom týždňa.

Azylové konanie podľa nej zvyčajne trvá tri mesiace, no v prípade zadržaných migrantov bude „podstatne zrýchlené“. Tureckí predstavitelia oznámili, že Turecko v stredu prevezme ďalších asi 200 migrantov z gréckych ostrovov v rámci zvýšeného úsilia o uzavretie hlavnej migračnej balkánskej trasy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať