Čína cenzuruje Panama Papers, na internete ich tam nenájdete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Si Ťin pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Českej republiky. Foto: SITA/AP

Peking 5. apríla (WebNoviny.sk) – Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok za neodôvodnené označilo správy, že v tzv. Panamských dokumentoch sa ako majitelia off-shorových spoločností uvádzajú aj príbuzní súčasných i bývalých vrcholných čínskych politikov vrátane členov rodiny prezidenta Si Ťin-pchinga. Hovorca ministerstva spresnil, že ku kauze sa už nebude vyjadrovať, a súčasne odmietol uviesť, či sa v dokumentoch uvedené osoby budú vyšetrovať.

Čínske štátne médiá o tzv. Panamských dokumentoch neinformovali. Vyhľadávanie na internete po zadaní kľúčových slov „Panama documents“ alebo „Panama Papers“ je zablokované. Agentúra AP však súčasne uvádza, že nejde o úplné zablokovanie, pretože po zadaní kľúčových slov sa objavia medializované správy netýkajúce sa Číny, napríklad o futbalistovi Lionelovi Messim.

Nacionalistický bulvárny denník, ktorý vydá stranícky orgán Žen-min ž‘-pao, v úvodníku napísal, že za únikom Panamských dokumentov sú neidentifikované „vplyvné sily“. Ich hlavným terčom sú oponenti Západu, osobitne ruský prezident Vladimir Putin, píše sa v texte. Autori textu v ňom súčasne obviňujú Washington, že mal osobitný vplyv na túto najnovšiu kauzu. Upozorňujú na to, že negatívne informácie o USA sú vždy minimalizované, zatiaľ čo kritika nezápadných lídrov, ako napríklad Putina, býva vystupňovaná. Ani tento denník nespomína mená čínskych predstaviteľov uvedených v Panamských dokumentoch.

Rodinný život a osobné financie čínskych lídrov sú pre čínske médiá tabu a články o nich v zahraničnej tlači vyvolávajú veľmi často hnev Pekingu. Nedávne články agentúry Bloomberg a denníka New York Times o bohatstve rodiny čínskeho prezidenta a majetkových pomeroch rodiny expremiéra Wen Ťia-paa spôsobili, že Čína zablokovala prístup na ich webové stránky a ich spravodajcom v Číne odmietla predĺžiť víza.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin