Panama papers ukradli hackeri, tvrdí právnická firma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Panama Papers
Foto: SITA/AP

BERLÍN 6. apríla (WebNoviny.sk) – Jeden zo spoluzakladateľov právnickej firmy Mossack Fonseca v Paname, ktorá je v centre kauzy okolo úniku tzv. Panamských dokumentov, oznámil, že spoločnosť podala na panamskej prokuratúre trestné oznámenie pre údajnú krádež údajov, ku ktorej došlo hackerským útokom zo zahraničia. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Spomínaný spoluzakladateľ právnickej firmy Ramón Fonseca v utorok vyhlásil, že spoločnosť Mossack Fonseca má dôkazy, že hackerský útok bol podniknutý z Európy, ale odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. „Nemôžem povedať viac, pretože prípad sa už vyšetruje,“ vysvetlil Fonseca pre agentúru AP.

Mossack Fonseca je jednou z popredných firiem, ktoré sa špecializujú na zakladanie offshorových bankových účtov pre bohatých a mocných. Približne 11,5 milióna dokumentov tejto firmy uniklo do nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung – dokumenty odhaľujú podrobnosti o utajovaných schránkových spoločnostiach v daňových rajoch a o ľuďoch, ktorí tieto spoločnosti využívajú.

Záznamy teraz prešetruje a spracováva skupina médií po celom svete, ktoré spolupracujú s Medzinárodným konzorciom investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone. Fonseca vyhlásil, že jeho firma nespáchala žiadne trestné činy a „na konci tejto piesočnej búrky to uvidíte jasnejšie“. Fonseca dodal, že únik dokumentov je porušením súkromia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať