Vo Wisconsine porazil Cruz Trumpa a Sanders Clintonovú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ted Cruz
Foto: SITA/AP

Washington 6. apríla (WebNoviny.sk) – Uchádzač o nomináciu Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách Ted Cruz zvíťazil v stredu v dôležitých primárkach v štáte Wisconsin. Mierne tak skomplikoval cestu k nominácii Donaldovi Trumpovi, ktorý je podľa výsledkov doterajších primárok jednoznačným favoritom.

V súboji o nomináciu Demokratickej strany si presvedčivé víťazstvo vo Wisconsine zabezpečil Bernie Sanders, ktorý porazil svoju jedinú súperku a zároveň favoritku Hillary Clintonovú, napísala na svojej internetovej stránke spravodajská stanica BBC. V republikánskom súboji zatiaľ vedie Trump, avšak objavili sa obavy, že sa mu nepodarí získať dostatočný počet delegátov, aby si na celorepublikovom zjazde strany zabezpečil nomináciu. Aby sa tak stalo, potrebuje hlasy 1237 z celkovo 2472 delegátov, pričom zatiaľ ich má 740.

Stojí za ním vedenie Republikánskej strany

Trumpovi odporcovia sa nádejajú, že newyorský miliardár v nadchádzajúcich primárkach nezíska dostatočný počet delegátov a na nominačnom zjazde, ktorý sa bude konať v júli v Ohiu, rozhodne o kandidátovi vedenie strany. „Dnešný večer je bodom obratu, je to výzva pre americký ľud,“ povedal texaský senátor Cruz svojim stúpencom v meste Milwaukee vo Wisconsine. „Víťazíme, pretože zjednocujeme Republikánsku stranu,“ dodal.

Je nepravdepodobné, že sa Cruzovi podarí získať dostatočný počet delegátov, aby si zabezpečil nomináciu priamo, avšak v súčasnosti za ním stojí vedenie Republikánskej strany, ktorého cieľom je oslabiť Trumpa. Ten napriek prehre vo Wisconsine vyhlásil, že zo súboja o nomináciu napokon vyjde víťazne a nešetril kritikou na adresu svojho protivníka. „Ted Cruz je čosi horšie ako bábka, on je trójskym koňom, ktorého vedenie strany využíva na to, aby si uchmatlo rozhodovanie o nominácii,“ uvádza sa vyhlásení Trumpovho volebného štábu.

Vedenie Republikánskej strany sa obáva, že Trump by bol v novembrových prezidentských voľbách slabým protikandidátom nominanta demokratov a mohol by oslabiť pozície strany. Prieskumy verejnej mienky totiž naznačujú, že Trump je nesmierne neobľúbený v kľúčových segmentoch voličskej základne, ktoré tvoria ženy, Hispánci a mladí ľudia.

V demokratickom tábore zvíťazil Sanders

V demokratickom tábore sú primárky vo Wisconsine potvrdením najnovšieho trendu, ktorým sú víťazstvá Bernieho Sandersa, čo tomuto senátorovi z Vermontu môže výrazne pomôcť pred ďalšími dôležitými primárkami v New Yorku a Pensylvánii. Avšak vzhľadom na skutočnosť, že vo Wisconsine sa delegáti nominačného zjazdu jednotlivým kandidátom prideľujú proporčne podľa počtu získaných hlasov, nepodarilo sa Sandersovi výraznejšie stiahnuť doterajší Clintonovej náskok.

Z 86 delegátov vo Wisconsine získal Sanders 44 a Clintonová 28. Na nomináciu Demokratickej strany potrebujú kandidáti získať 2383 delegátov, pričom Clintonovej ich v tejto chvíli chýba 640 a Sandersovi 1327.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bernie SandersDonald TrumpHillary ClintonováTed Cruz