Viedenský Práter jubiluje, má už 250 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viedenský Práter jubiluje, má už 250 rokov
Foto: ilustračné, Thinkstock

Viedeň/Bratislava 7. apríla (WebNoviny.sk) – Rakúsko-uhorský cisár Jozef II. odovzdal pred 250 rokmi – 7. apríla 1766 – verejnosti do užívania viedenský Práter pri Dunaji, ktorý bol dovtedy cisárskym poľovným revírom prístupným len aristokracii. Obrovský park s plochou šesť kilometrov štvorcových sa rokmi vyprofiloval do dnešnej podoby. Jeho osou je Hauptallee – 4,5 km dlhá priama široká aleja tienená starými stromami a okolo nej územie (Grüner Prater) s rozsiahlymi lúkami, lesmi a vodnými plochami. Každý si v ňom nájde miesto – sú tu cesty a cestičky na prechádzky, lavičky na oddych i miesta na športovanie.

Jedným z vrcholov osláv bude Kvetinové korzo

Okrem tichej prírody Práter poskytuje aj rozptýlenie v zábavnom parku (Wurstelprater) a občerstvenie v mnohých hostincoch. Pri príležitosti okrúhleho jubilea sa v Prátri konali počas fašiangového obdobia i Veľkonočných sviatkov špeciálne akcie. Jedným z vrcholov osláv bude 9. apríla Kvetinové korzo, počas ktorého ožijú staré časy vďaka ozdobeným fiakrom, dámam v dobových kostýmoch a pánom v historických uniformách. Už 1. apríla otvorili v Prátri nové gastronomické zariadenie RollerCoasterrestaurant. O týždeň neskôr sa začne vo Viedni 8. medzinárodná výstava mincí Numismata.

A teraz trochu histórie. Práter hostil v roku 1873 jedinú svetovú výstavu, ktorá sa konala v Rakúsku. Okolo 53.000 vystavovateľov sa vtedy rozložilo na území výstaviska s rozlohou približne 2,3 štvorcového kilometra. Rotunda vysoká 84 metrov s kupolou s priemerom 109 metrov, kde sa v tom čase nachádzalo centrum výstavy, ľahla popolom v roku 1937.

Zábavný park bol založený v roku 1895

Zábavný park, ktorého dominantou je od roku 1897 obrovské ruské kolo (Riesenrad), vztýčené pri príležitosti 50. výročia nástupu cisára Františka Jozefa na trón, bol založený v roku 1895. Rozptýlenie si v ňom našiel každý. Honorácia sa prevážala v kočoch a na koňoch, kadeti a vojaci randili so slúžkami, v hostincoch vyhrávali orchestre, spievalo sa a tancovalo. Kolotoče a hojdačky sa nezastavili. Pre deti hralo bábkové divadlo.

Mimochodom, vyhliadkové gondoly na ruskom kole sa od januára 2016 postupne vymieňali, a to práve s ohľadom na jubilejný rok.

Loviť sa v Prátri dalo do roku 1920. Majetkom mesta Viedeň sa Práter stal v roku 1938. Poznačila ho druhá svetová vojna, okrem bombardovania sa na jeho ničení podpísali aj zákopy. Veľká časť zábavného parku zhorela v apríli 1945, ale po vojne došlo k jeho obnove.

Rozlohu parku oklieštila výstavba športového štadióna (dnes Ernst-Happel-Stadion), klusáckej pretekárskej dráhy Trabrennbahn Krieau a diaľnice A23.

Zdroj: www.wien.info, www.prater.at

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia