Islamský štát po stratách zaútočil na oblasti blízko Damasku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: ilustračné, SITA/AP

Bejrút 6. apríla (WebNoviny.sk) – Bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) podnikli v noci na dnes útoky v oblastiach pod kontrolu sýrskej vlády blízko Damasku, čo bolo zrejme odozvou na nedávnu stratu území v iných častiach Sýrie. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na sýrske zdroje.

Samotný IS vyhlásil, že napadol elektráreň Tišrín ležiacu 50 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta. Nemenovaný zdroj zo sýrskej armády tamojšie útoky potvrdil, všetci, ktorí sa na nich podieľali, však podľa jeho slov boli usmrtení.

Útočníci IS sa tiež zamerali na vojenské pozície pri letisku juhovýchodne od Damasku, pričom použili päť áut naložených výbušninou. Podľa údajov Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii pri týchto útokoch zahynulo 12 vojakov.

Vládne sily odpovedali ostreľovaním a náletmi v tej istej oblasti, ako aj náletmi na mesto Dumajr ležiace 40 kilometrov severovýchodne od Damasku, ktoré je v rukách povstaleckej skupiny sympatizujúcej s IS. Podľa SOHR si tieto nálety vyžiadali životy najmenej deviatich civilistov, zatiaľ čo pri zrážkach s armádou zahynulo okrem vodičov odpálených vozidiel ďalších približne 15 bojovníkov IS.

Sýrske vládne sily a ich spojenci, podporovaní ruskými náletmi, najnovšie vyhnali militantov IS z mesta Karjatajn, ktoré sa nachádza približne 100 kilometrov západne od historickej Palmýry, dobytej vládnymi silami počas minulého týždňa. Citovaný armádny zdroj sa vyjadril, že útoky z poslednej noci sa zdajú byť odpoveďou tejto extrémistickej skupiny na jej porážky v oblasti Palmýry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát