Kerry je najscestovanejším ministrom zahraničných vecí USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
John Kerry
John Kerry Foto: SITA/AP

Manama 6. apríla (WebNoviny.sk) – Americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý dnes pricestoval do Bahrajnu, sa s 1,06 milióna precestovaných míľ (1,71 milióna kilometrov) stal najscestovanejším šéfom diplomacie v dejinách USA, informovala tlačová agentúra AP.

Kerry o tisíc míľ (1609 km) prekonal doterajšiu rekordérku Condoleezu Riceovú, ktorá bola šéfkou diplomacie Spojených štátov vo vláde prezidenta Georgea W. Busha a vo funkcii precestovala 1,059 milióna míľ.

Vzdialenosť, ktorú vo funkcii ministerky zahraničných vecí USA precestovala terajšia prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, Kerry dosiahol už v decembri.

Do konca jeho funkčného obdobia, kým sa úradu ujme nový prezident, mu pritom zostáva ešte desať mesiacov a minister nejaví známky toho, že by zvoľňoval pracovné tempo.

V utorok, po účasti na energetickej konferencii, odletel z New Yorku na Blízky východ so zastávkou na dotankovanie lietadla v Írsku. Neskôr tento týždeň plánuje navštíviť Japonsko. Poľahky by tak do konca mandátu mohol vylepšiť svoj rekord o ďalšie státisíce míľ.

Bývalý senátor za Massachusetts a neúspešný demokratický prezidentský kandidát strávil od nástupu do funkcie vo februári 2013 vo vzduchu vyše 2300 hodín – čo predstavuje 96 dní. Vo vládnom špeciáli pritom strávil časti z celkovo 467 dní.

Jeden rekord mu však stále uniká: Clintonová ako ministerka navštívila 112 krajín, zatiaľ čo Kerry aj s terajším Bahrajnom iba 81.

Do Bahrajnu pricestoval ako prvý americký minister zahraničných vecí od demonštrácií šiitskej väčšiny v kráľovstve v roku 2011. Protesty vtedy potlačili vojaci so Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, ale nespokojnosť v Bahrajne pretrváva doteraz. Ľudskoprávni aktivisti kritizujú sunnitských vládcov Bahrajnu za represie a diskrimináciu.

Kerry sa s predstaviteľmi Bahrajnu a ďalších sunnitských monarchií Perzského zálivu stretne vo štvrtok, hlavnou témou ich rokovania bude boj proti extrémistickej skupine Islamský štát a obavy z Iránu, informovala AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hillary ClintonováJohn Kerry