Mladého Američana obžalovali v Česku zo štvornásobnej vraždy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vražda
Foto: ilustračné, Thinkstock

Praha/Brno 7. apríla (WebNoviny.sk) – Amerického občana Kevina Dahlgrena (23) obžalovali v Českej republike z trestného činu štvornásobnej vraždy. Žalobu podalo štátne zastupiteľstvo na Krajský súd v Brne. Vyplýva to z informácií, ktoré s odvolaním sa na justičné zdroje priniesli dnes české elektronické médiá i tlačová agentúra AP.

Američan je dôvodne podozrivý z vraždy štyroch príbuzných v Brne-Ivanoviciach z mája 2013. V prípade potvrdenia viny súdom mu hrozí doživotný trest väzenia.

Dahlgren mal v ČR, kde sa živil ako učiteľ angličtiny, pripraviť o život sesternicu, jej manžela a ich dvoch synov – rodinu, u ktorej býval. O motíve jeho činu panujú iba dohady. Federálny súd vo Virgínii už 12. septembra 2013 rozhodol, že podmienky pre vydanie občana USA Kevina Dahlgrena do ČR boli splnené, i keď Spojené štáty svojich občanov vydávajú na trestné stíhanie do zahraničia iba zriedkavo.

Aj keď prokuratúra vnímala dôkazy českých vyšetrovateľov o Dahlgrenovej vine ako presvedčivé, samotný Američan vinu opakovane popieral tvrdiac, že po náleze mŕtvych tiel ho pochytila panika a preto z obáv pred prenasledovaním odletel do vlasti.

Proti tejto verzii však stoja výpovede svedkov i stopy krvi obetí na Američanovom odeve pri návrate do USA, kde ho krátko na to zadržali. Dahlgrenovmu vydaniu do ČR z augusta 2015 predchádzali dlhé vyjednávania a viacero právnych sporov v USA. Prešli dva roky, kým padli všetky právne prekážky, ktoré bránili jeho vydaniu.

Česká polícia ukončila vyšetrovanie kauzy v priebehu marca a spis odovzdala Krajskej prokuratúre v Brne s návrhom na podanie obžaloby. Za jeden z kľúčových aspektov sa považuje znalecký posudok z odboru psychiatrie, v zmysle ktorého si Američan v čase činu uvedomoval svoje konanie a je preto trestne zodpovedný.

Ešte v decembri 2015 Mestský súd v Brne zamietol žiadosť Dahlgrena o prepustenie na slobodu po zložení kaucie a stíhanie na slobode, a to predovšetkým z obáv z jeho možného opätovného úteku. Americká strana ubezpečila Dahlgrenovu obhajobu, že pracovníci ambasády USA v Prahe budú s vydaným v pravidelnom kontakte a v prípade odsúdenia ho budú informovať o možnosti odpykať si trest v Spojených štátoch. Toto však závisí od rozhodnutia českej strany.

Termín otvorenia procesu s Dahlgrenom zatiaľ nie je známy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia