Cirkev podľa pápeža nesmie súdiť, zmena učenia však neprišla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež
Foto: SITA/AP

Vatikán 8. apríla (WebNoviny.sk) – Vatikán vo štvrtok zverejnil novú exhortáciu pápeža Františka nazvanú Amoris laetitia (Radosť lásky), v ktorej podľa agentúry AP nie sú žiadne zmeny v učení katolíckej cirkvi. V spise, ktorý má 256 strán, pápež hovorí, že v zložitých otázkach pohlavného života, manželstva a rodinného života sa katolíci majú riadiť v prvom rade svojím vlastným svedomím.

František v exhortácii na viacerých miestach cituje svojich predchodcov v úrade, ale aj vlastné práce, a dáva najavo, že chce takmer revolúciu v spôsobe, akým kňazi sprevádzajú veriacich katolíkov, komentuje AP. Pápež v spise píše, že cirkev nesmie súdiť a „hádzať kamene“ do tých, ktorí vo svojom manželskom a rodinnom živote nedokážu naplniť ideály evanjelia. „Boli sme povolaní formovať svedomie, nie nahrádzať ho,“ zdôraznil pápež na adresu kňazov.

Exhortáciu vo Vatikáne pred novinármi prezentoval viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn. Pápežská exhortácia je druh dokumentu vydávaného pápežom, ktorého obsahom je povzbudenie určitej skupiny ľudí – nikdy sa však nevenuje doktrinálnym otázkam.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František