Poľsko a Česko sa postavili proti prerozdeľovaniu migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci, migranti
Foto: SITA/AP

Varšava 8. apríla (WebNoviny.sk) – Skupina krajín Vyšehradskej štvorky (V4) trvá aj naďalej na odmietaní prerozdeľovania utečencov v rámci krajín Európskej únie. Vyhlásila to dnes poľská premiérka Beata Szydlová po rokovaní predstaviteľov poľskej a českej vlády vo Varšave, informuje agentúra DPA.

Musí sa nájsť riešenie, ktoré zaberie tam, kde vzniká problém, a nedovolí prenášať zodpovednosť na štáty, ktoré nenesú žiadny podiel viny na tom, čo sa deje okolo nich,“ zdôraznila Szydlová. „Nesmie byť žiadny systém založený na báze kvót (na prerozdeľovanie utečencov medzi krajinami EÚ),“ súhlasil s poľskou kolegyňou predseda českej vlády Bohuslav Sobotka.

Vyšehradská skupina, do ktorej okrem Poľska a Česka patria aj Maďarsko a Slovensko, plánuje podľa citovaných politikov tiež vyvinúť viac úsilia pri ochrane vonkajších hraníc EÚ.

Krajiny strednej a východnej Európy sa spolu s pobaltskými štátmi stavajú skepticky k prijímaniu najmä moslimských utečencov, píše DPA. Poľsko už ohlásilo, že v tomto kalendárnom roku prijme maximálne 400 nových utečencov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Beata SzydlováBohuslav Sobotka