Na juhu Ruska sa odpálili samovražední atentátnici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia
Po incidente polícia pristúpila k realizácii špeciálnej operácie s kódovým názvom Pevnosť. Foto: SITA/AP

MOSKVA 11. apríla (WebNoviny.sk) – Bez obetí a zranených z radov policajtov a civilného obyvateľstva sa dnes zaobišiel útok, ktorého terčom bola policajná stanica v meste Novoselickoje v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska. Informovala o tom agentúra Interfax. Podľa policajných zdrojov útočníci zrejme chceli obsadiť okresné oddelenie polície. Informácie o počte útočníkov sa líšia v závislosti od zdroja a pohybujú sa od dvoch do štyroch.

Tlačová služba ministerstva vnútra v Stavropoľskom kraji uviedla, že útočníci boli dvaja: jedného policajti zastrelili pri pokuse o prienik na policajnú stanicu, druhý sa odpálil. Agentúra TASS s odvolaním sa na policajné zdroje napísala, že o život prišli dvaja z celkovo štyroch atentátnikov. Podľa TASS jedného z atentátnikov zneškodnila polícia. Agentúra RIA Novosti informovala o troch útočníkoch, z ktorých dvoch zlikvidovala polícia, tretí na sebe odpálil výbušninu. Všetci boli vyzbrojení granátmi.

Prípadom sa začal zaoberať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Po incidente polícia pristúpila k realizácii špeciálnej operácie s kódovým názvom Pevnosť. Úrady nariadili evakuáciu detí zo škôl a vzdelávacích zariadení. Obyvateľov mesta vyzvali, aby neopúšťali svoje domovy. Gubernátor Stavropoľského kraja zrušil všetky verejné zhromaždenia a nariadil posilniť policajnú ochranu škôl a objektov občianskej vybavenosti.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa dnes na brífingu s novinármi odmietol vyjadriť k mimoriadnej situácii s tým, že nemá dostatok informácií a žurnalistov odkázal na tzv. silové rezorty. Franc Klincevič – podpredseda branno-bezpečnostného výboru Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu – dnes v reakcii na udalosti v Stavropoľskom kraji vyhlásil, že útok v Novoselickom dokazuje, že hrozba teroristických útokov v Rusku je reálna.

Dodal, že ostražitosť polície, ako ju dnes preukázali aj v Novoselickom, je kľúčovým faktorom, ako sa brániť pred terorizmom. Vyzdvihol, že zásah polície sa zaobišiel bez obetí z radov policajtov i civilistov. Stavropoľský kraj sa nachádza na juhu Ruska v tesnom susedstve kaukazských republík, kde sporadicky dochádza k ozbrojeným zrážkam medzi políciou a islamistickými radikálmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij Peskov