Ďalší útok v Turecku: Auto s výbušninami mierilo na políciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Centrom Istanbulu otriasol výbuch, na mieste sú mŕtvi
K výbuchu došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami. Foto: SITA/AP

Istanbul 12. apríla (WebNoviny.sk) – Život jedného tureckého vojaka a 47 zranených si vyžiadal útok, ktorého terčom bola v noci nadnes policajná stanica v provincii Diyarbakir na juhovýchode Turecka. Agentúra Dogan spresnila, že 39-ti spomedzi zranených sú vojaci.

Útok bol spáchaný pomocou auta, v ktorom explodovala nastražená výbušnina. Agentúra DPA citovala zdroje z vojenského velenia, ktoré z útoku v meste Hani obvinili „teroristov“ spojených s povstaleckou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

Juhovýchodné Turecko zažíva nárast násilia od vlaňajšieho júla, keď stroskotal krehký mierový proces medzi tureckou vládou a povstalcami z PKK. Turecká armáda následne spustila v tomto regióne rozsiahle operácie, pri ktorých podľa nej zabili tisíce militantov. O život však prišli aj civilisti a ozbrojené zrážky spôsobili i veľké škody na majetku, konštatovala DPA.

Turecko a jeho spojenci pokladajú PKK za teroristickú organizáciu. Zdroje v tureckej vláde nateraz vylučujú obnovenie rokovaní s PKK, ktorá žiada väčšiu autonómiu pre kurdskú menšinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PKK Strana kurdských pracujúcich