Putin: Spolupráca s USA vo vesmíre môže pokračovať i na Zemi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin: Spolupráca s USA vo vesmíre môže pokračovať i na Zemi
Ruský prezident Vladimir Putin s modelom vesmírnej lode. Foto: SITA/AP

Moskva 12. apríla (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril nádej, že spolupráca s USA vo vesmíre bude pokračovať napriek komplikáciám vo vzťahoch oboch krajín na Zemi. Ako informovala agentúra TASS, Putin to uviedol v príhovore k posádke Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorý sa uskutočnil pri príležitosti dnešného Dňa kozmonautiky. Ten sa v Rusku slávi každoročne na výročie letu prvého človeka – Jurija Gagarina – do vesmíru.

Dôkazom, že spolupráca medzi Ruskom a USA je možná, je podľa Putina aj súčasné spolužitie a spolupráca ruských kozmonautov a amerických astronautov na ISS, ktorí sú schopní „plniť dôležité úlohy, ktoré stoja nielen pred našimi krajinami, ale i pred celým ľudstvom“. Spoluprácu vo vesmíre Putin označil za „veľmi vážny smer kooperácie s USA i ďalšími krajinami“. Spolupráca aj v takej oblasti, akou je výskum vesmíru, „by nám mohla pomôcť zblížiť naše pozície a možno prostredníctvom tejto spolupráce lepšie chápať jeden druhého na Zemi“, uviedol Putin.

Ruský prezident sa prostredníctvom telemostu spojil aj s kozmodrómom Vostočnyj, ktorý sa stavia v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe, a hovoril aj s legendárnymi kozmonautmi Valentinou Tereškovovou a Alexejom Leonovom. Štátna vesmírna agentúra Roskosmos pred niekoľkými dňami oznámila, že prvý štart z nového kozmodrómu sa uskutoční 27. apríla o 05.01 h moskovského času. Podľa agentúry TASS sa už začala predštartová príprava všetkých systémov kozmodrómu, nosnej rakety i všetkých zariadení. Nosná raketa Sojuz by mala vyniesť na obežnú dráhu družice Aist-2D a Michajlo Lomonosov, ktoré zostrojili v laboratóriách Moskovskej štátnej univerzity, a nanodružicu SamSat-218.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin