Ruské bombardéry prelietavali okolo amerického torpédoborca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko, bombardéry
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 13. apríla (WebNoviny.sk) – Dva ruské bombardéry uskutočnili opakované prelety v tesnej blízkosti torpédoborca amerického námorníctva operujúceho v medzinárodných vodách Baltského mora. Oznámila to v stredu agentúra AP s odvolaním sa na správy nemenovaných amerických predstaviteľov.

Dvojica ruských taktických bombardérov Su-24 sa v pondelok a utorok opakovane priblížila do tesnej blízkosti raketového amerického torpédoborca USS Donald Cook. Nereagovala pritom na pokusy o nadviazanie rádiového kontaktu zo strany posádky amerického plavidla. K preletom došlo v medzinárodných vodách približne 112 kilometrov od ruskej pobaltskej enklávy Kaliningrad. Nie je jasné, či lietadlá niesli bomby alebo iné zbrane.

Veliteľ torpédoborca označil prelety za riskantné a neprofesionálne. Podľa americkej strany pravdepodobne došlo k porušeniu dohody z čias studenej vojny, ktorá má podobným incidentom predchádzať.

Podľa predstaviteľov citovaných agentúrou Reuters ruské lietadlá prelietavali tak blízko, že rozvlnili morskú hladinu. Tvrdia, že v priebehu pondelka a utorka došlo až k trom desiatkam takýchto preletov. Lietadlá sa údajne priblížili k torpédoborcu až na vzdialenosť jedného kilometra.

K americkej lodi opakovane priletel aj ruský vrtuľník typu KA-27 Helix, ktorého posádka dokonca robila fotografické zábery, uviedla agentúra Reuters. USS Donald Cook v pondelok vyplával z prístavného mesta Gdyňa na severe Poľska s poľskou helikoptérou na palube.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia