V nemliečnej kaši našli osemkrát viac atropínu ako je limit

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nestlé
V kaši značky Nestlé sa našlo takmer osemnásobne viac atropínu než je povolené maximum. Foto: SITA/AP

PRAHA 13. apríla (WebNoviny.sk) – Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) nariadila stiahnutie nemliečnej kaše značky Nestlé z predajní obchodného reťazca DM drogérie.

Laboratórna analýza obsahu produktu totiž preukázala, že obsahuje takmer osemnásobne viac atropínu ako je povolené maximum, informoval v stredu server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu SZPI Pavla Kopřivu. Ide o výrobok pochádzajúci zo Španielska s minimálnou dobou trvanlivosti do apríla 2017.

Koncentrácia atropínu v kaši činila 7,9 mikrogramu na kilogram, pričom stanovené maximum je jeden mikrogram na kilogram. Inšpekcia súčasne varovala spotrebiteľov, aby kašu nekonzumovali. S dovozcom začne správne konanie o uložení pokuty. Česká strana informáciu umiestnila aj do európskeho systému rýchleho varovania.

Atropín je alkaloid odvodený od tropánu s halucinogénnymi účinkami, ktorý je známy negatívnym vplyvom na ľudské zdravie. Spôsobuje napríklad sucho v ústach, zrýchlenie srdcovej činnosti, rozšírenie zreničiek alebo zvýšenú teplotu. Atropín zvyšuje dynamogéniu (schopnosť pohybu), sklon k smiechu či výkyvy nálady. Pod jeho vplyvom sa prejavuje značná tendencia k agresii. Vyvoláva ťažké poruchy vedomia, horšie ako hašiš, LSD či DMT. Pôvodne je izolovaný z ľuľkovca zlomocného, vyskytuje sa však aj v iných rastlinách, napríklad durmane obyčajnom alebo blene

Spomínaná látka sa používa ako liek na uvoľňovanie kŕčov hladkého svalstva, v očnom lekárstve, kardiológii, anestéziológii, ako aj liečbe Parkinsonovej choroby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Nestlé