Moslimské štáty schválili spoločné protiteroristické centrum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moslimské štáty schválil spoločné protiteroristické centrum
Foto: SITA/AP

Istanbul 14. apríla (WebNoviny.sk) – Moslimské krajiny sa dohodli na vytvorení spoločného centra pre boj proti terorizmu, ktoré bude sídliť v Turecku. Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý tiež vyzval lídrov islamských štátov, aby skúmali prvotné príčiny migračnej krízy.

Vo vystúpení v úvode 13. summitu hláv štátov Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v Istanbule Erdogan zdôraznil svoje presvedčenie, že terorizmus je najväčším problémom, ktorému je v súčasnosti vystavený moslimský svet, informovala agentúra AP. Moslimských lídrov vyzval, aby s cieľom účinne bojovať proti terorizmu prekonali rozpory a riešili tento problém z bezpečnostného i finančného hľadiska. Apeloval okrem toho na podporu pre Saudskou Arábiou vedenú iniciatívu vytvorenia islamskej aliancie proti terorizmu a jej „premenenie na účinnú inštitúciu“.

„Namiesto toho, aby sme čakali na to, kým iné sily zasiahnu proti teroristickým incidentom a iným krízam, ktoré sa odohrávajú v moslimských krajinách, musíme sami prísť s riešením prostredníctvom islamskej aliancie,“ povedal turecký prezident. Erdogan oznámil, že 57-členná OIC schválila turecký návrh na vznik centra pre policajnú spoluprácu a koordináciu so sídlom v Istanbule.

Turecký líder tiež poukázal na to, že väčšinu obetí terorizmu tvoria moslimovia. Za „zdroj hanby“ pritom označil to, že moslimovia predstavujú aj väčšinu z ľudí, ktorí riskujú životy na mori, aby sa dostali do Európy. Turecko podľa Erdogana zachránilo už 100.000 migrantov pred utopením sa v Egejskom mori na ceste do Grécka. Hlavnými témami dvojdňového summitu OIC sú práve boj proti terorizmu a riešenie migračnej krízy.

Turecko, ktoré za uplynulý rok zažilo sériu krvavých samovražedných útokov, posilnilo bezpečnostné opatrenia v Istanbule a okolie miesta konania summitu uzavrelo pre dopravu.

K účastníkom dvojdňového podujatia patria saudskoarabský kráľ Salmán a iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorých krajiny podporujú opačné strany konfliktov v Sýrii a Jemene. Na summite naproti tomu chýbal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Vzťahy medzi Káhirou a Ankarou sa zhoršili po tom, ako egyptská armáda zosadila zvoleného islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hasan RúháníRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan