Rusi popreli porušenie pravidiel za prelety okolo lode z USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Torpédoborec, USA
Foto: SITA/AP

Moskva 14. apríla (WebNoviny.sk) – Ruské vojenské lietadlá, ktoré tento týždeň uskutočnili viacero nízkych preletov nad americkým torpédoborcom Donald Cook v Baltickom mori, konali v súlade so všetkými bezpečnostnými predpismi, uviedol dnes podľa agentúry DPA hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) predtým vyhlásilo, že ruské taktické bombardéry Su-24 uskutočnili v pondelok a utorok niekoľko „agresívnych“ preletov v tesnej blízkosti Donalda Cooka, pričom pri niektorých z nich sa k lodi priblížili na odhadovanú vzdialenosť len desať metrov.

V utorok torpédoborec v malej výške niekoľkokrát obletel aj ruský vojenský vrtuľník, ktorého posádka počas letu loď fotografovala.

Konašenkov kritiku odmietol a uviedol, že manévre lietadiel Su-24 boli vykonávané počas plánovaných cvičných letov nad neutrálnymi vodami Baltu.

„Po spozorovaní lode sa ruskí piloti plavidlu vyhli, pričom boli dodržané všetky bezpečnostné predpisy. Prečo naši americkí kolegovia zareagovali tak ukrivdene, je, úprimne povedané, pre nás nepochopiteľné,“ uviedol pre agentúru Interfax Konašenkov.

Podobne ako americké ministerstvo obrany označil dnes manévre ruských lietadiel za „nebezpečné a neprofesionálne“ aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Sme svedkami podstatného, významného zvyšovania vojenskej činnosti na našich hraniciach. Musíme sa vyhýbať incidentom a nehodám, ale ak k nim dôjde, musíme zabezpečiť, aby sa nám situácia nevymkla spod kontroly,“ uviedol na tlačovej konferencii v Londýne generálny tajomník NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens Stoltenberg