Pápež navštívil Lesbos, do Ríma zobral 12 utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež priletel na Lesbos, stretol sa s utečencami
Foto: SITA/AP

LESBOS 16. apríla (WebNoviny.sk) – Pápež František v sobotu navštívil grécky ostrov Lesbos v Egejskom mori, kde sa stretol so stovkami utečencov a s niekoľkými z nich aj bedoval. Pápeža na letisku privítal grécky premiér Alexis Tsipras, informujú svetové médiá.

Františka sprevádzali ekumenický patriarcha Bartolomej I. a aténsky arcibiskup Ieronymos II.Na ostrove Lesbos podpísali vyhlásenie vyzývajúce na solidaritu s utečencami. Európa podľa nich stojí pred jednou z najväčších humanitárnych kríz od konca druhej svetovej vojny.

Svet nemôže ignorovať „kolosálnu humanitárnu krízu, ktorá vznikla v dôsledku šírenia násilia a ozbrojených konfliktov, prenasledovania a vyháňania náboženských a etnických menšín a rodín z ich domovov“.

Ocenil odvahu utečencov

Traja cirkevní predstavitelia v deklarácii podľa agentúry DPA pripomínajú, že bezpočet ľudí je prenasledovaných kvôli svojmu vierovyznaniu alebo ako etnické menšiny a ich dôstojnosť a základné práva sú porušované. „Vyzývame všetkých politických vodcov, aby všetkými prostriedkami zabezpečili, že každý jednotlivec a všetky skupiny vrátane kresťanov zostanú vo svojej vlasti a budú môcť žiť v mieri a bezpečí,“ píše sa v spoločnej deklarácii.

Pápež František sa v zbernom tábore Moria na Lesbose, jednom z tzv. hotspotov podporovaných Európskou úniou, kde sa oddeľujú osoby s právom na azyl od tých, ktorí budú repatriovaní, stretol s asi 250 z celkového počtu 3000 utečencov, pričom ocenil ich odvahu.

„Toto je posolstvo, ktoré vám chcem dnes oznámiť: Nestrácajte nádej,“ povedal pápež. „Dnes som chcel byť s vami. Chcem vám povedať, že nie ste sami,“ uviedol ďalej vo svojom príhovore. „Prišli sme upriamiť pozornosť sveta na túto závažnú humanitárnu krízu a naliehať na jej vyriešenie,“ dodal, narážajúc na prítomnosť patriarchu Bartolomeja I. a arcibiskupa Ieronyma II.

František obdivuje grécky ľud

Arcibiskup Ieronymos II. označil utečeneckú krízu za „úpadok ľudskosti a solidarity“ v Európe.

Návšteva pápeža v Grécku má podľa neho ústrednú úlohu, pretože „svetu ukazujeme tragédiu utečeneckej krízy“. Patriarcha Bartolomej I. vo svojom prejave utečencom a migrantom povedal: „Kto sa vás bojí, sa vám nikdy nepozrel do očí, nikdy nevidel vaše deti.“

Na stretnutí s obyvateľmi ostrova v jeho hlavnom meste Mytilini sa pápež František poďakoval všetkým obyvateľom Grécka za ich ústretovosť v čase utečeneckej krízy: „Obdivujem grécky ľud, ktorého srdcia a dvere zostali otvorené aj napriek jeho vlastným problémom“.

Obavy, ktoré vzbudzuje príchod utečencov v Grécku i v celej Európe sú podľa pápeža pochopiteľné a legitímne, netreba však zabúdať, že migranti nie sú čísla v štatistikách, ale ľudia s tvárami, menami a osudmi. „Európa je domovom ľudských práv a ten, kto vkročí na európsku pôdu, by to mal cítiť, mal by rešpektovať tieto práva a bojovať za ne,“ konštatoval pápež.

Zároveň vyzval politikov, aby konali: predovšetkým treba nastoliť mier tam, kde vojna priniesla smrť a skazu. Na to treba rozhodné úsilie, ktoré zamedzí obchodu so zbraňami a ich pašovaniu. To si zasa vyžaduje spoluprácu národov a medzinárodných organizácií.

Z ostrova Lesbos odletelo s pápežom 12 utečencov

Z Lesbosu odletel pápež František aj so skupinou 12 moslimských utečencov zo Sýrie, ktorých vzal so sebou do Ríma. Tri rodiny nastúpili do lietadla spoločne s pápežom, oznámila agentúra DPA. „Pápež chcel urobiť toho uvítacie gesto voči utečencom a vzal do svojho lietadla smerujúceho do Ríma tri rodiny utečencov, celkovo 12 ľudí vrátane šiestich detí,“ uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Dve rodiny pochádzajú zo sýrskeho Damasku a tretia z provincie Dajr az-Zaur, ktorú ovládajú extrémisti z Islamského štátu (IS). Počas občianskej prišli o svoje domovy, ktoré boli zničené v dôsledku bombardovania. V utečeneckých táboroch na Lesbose našli útočisko ešte pred 20. marcom, keď vstúpila do platnosti dohoda medzi EÚ a Tureckom o vyhosťovaní nelegálnych migrantov.

O usídlenie skupiny Sýrčanov v Taliansku sa postará katolícka komunita Sant’Egidio a Vatikán ich bude dlhodobo podporovať. Pápež vlani apeloval na katolícke farnosti v Európe, aby sa každá z nich postarala o jednu rodinu utečencov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasPápež František