Parlamentné voľby v Sýrii vyhrala Asadova vládna strana Baas

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Súčasný prezident Bašár al-Assad zastáva svoj post od roku 2000 a jeho druhý sedemročný mandát sa oficiálne končí v polovici júla. Foto: SITA/AP

Damask 17. apríla (WebNoviny.sk) – Vládna strana Baas sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa očakávaní zvíťazila v stredajších voľbách, v ktorých získala viac ako dve tretiny parlamentných kresiel. Hlasovanie však prebiehalo len v oblastiach kontrolovaných vládou v Damasku a za bojkotu opozičných skupín.Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskej ústrednej volebnej komisie.

Strana Baas získala všetkých 165 kresiel v 250 člennom parlamente, o ktoré sa uchádzala. Jej spojenci figurujúci na spoločnej kandidátke obsadia ešte ďalších 17 kresiel. Dovedna si tak zaistili vyše 70-percentú parlamentnú väčšinu. V autoritatívnom prezidentskom systéme Sýrie má však parlament aj tak len formálne právomoci.

Voľby z 13. apríla bojkotovalo aj tých niekoľko opozičných subjektov, ktoré sú oficiálne povolené. Arabská nacionalistická strana Baas vládne v Sýrii už od roku 1963, od začiatku 70. rokov pod vedením rodiny Asadovcov.

Podľa oficiálnych údajov volebnej komisie, zverejnených v sobotu večer, sa na hlasovaní zúčastnilo vyše päť miliónov voličov, čo predstavuje takmer 58-percentnú účasť. Voliči z území kontrolovaných povstaleckými skupinami mohli hlasovať v špeciálne zriadených volebných miestnostiach v Damasku.

Voľby sa uskutočnili v deň, keď sa v Ženeve obnovili mierové rozhovory o ukončení už päť rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii. Konanie hlasovania za týchto okolností odsúdila sýrska opozícia bojujúca proti Asadovi i jej zahraniční spojenci vrátane USA.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v tejto súvislosti zdôraznil, že ho budú zaujímať len voľby, ktoré by mali v Sýrii prebehnúť pod dohľadom OSN. Na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z vlaňajšieho decembra by sa tak malo stať do 18 mesiacov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Baššár al-Asad