Zeman kritizoval fond, ktorý organizoval príchod utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Český prezident Miloš Zeman obsadil v rebríčku najpríťažlivejších štátnikov sveta, ktorý zverejnil portál Hottest Heads of State, 170. miesto. Foto: SITA/AP

Praha/Vlašim 18. apríla (WebNoviny.sk) – Nadačný fond Generace 21, ktorý organizoval neúspešné presídlenie kresťanských utečencov z Iraku do ČR, podrobil dnes ostrej kritike pred zaplneným nádvorím miestneho zámku v stredočeskom meste Vlašim najvyšší predstaviteľ krajiny, prezident Miloš Zeman.

Nádherne predviedli, ako urobiť z Českej republiky cestovnú kanceláriu. Utečenci nezutekali z ČR preto, že by v Nemecku chceli pracovať, ale preto, že tam majú vyššie sociálne dávky… Problém je, že teraz ich z Nemecka ako ekonomických utečencov pošlú naspäť k nám, do našich detenčných zariadení,“ cituje prezidenta internetový server Novinky.cz.

Prítomní reagovali na Zemanove slová mohutným potleskom. Miloš Zeman aj tu zopakoval, že je proti prijímaniu prisťahovalcov-moslimov. Na margo sankcií uvalených medzinárodným spoločenstvom na Ruskú federáciu Zeman uviedol, že ich považuje za neúčinnú zbraň a podľa jeho názoru by mali byť zrušené.

Som dlhodobo proti akýmkoľvek sankciám. Rusko nedrvia tieto sankcie, ale drvia ho nízke ceny ropy. To je skutočný dôvod, prečo je ekonomika Ruska, ale aj Saudskej Arábie vo veľkých problémoch,“ povedal český prezident. Súčasne vyjadril nádej, že na sklonku roka sa sankcie zrušia, pretože nikomu neprospievajú, iba škodia.

Pred samotným zámkom čakala na prezidenta iba malá skupinka jeho odporcov.

Jedným z mála z nich, kto sa odvážil vystúpiť s kritikou hlavy štátu, bol Miloslav Zapletal známy z minulosti ako organizátor súťaží krásy a v súčasnosti majiteľ farmy v okolí spomínaného stredočeského mesta. Zapletal deklaroval nesúhlas s politikou prezidenta Zemana. „Nie som politik, tak sa nemiešam do toho, či nás ťaháte na Východ alebo od Západu,“ uviedol. „Hanbím sa za prezidenta, ktorý verejne a otvorene propaguje fajčenie,“ vyhlásil.

Zeman reagoval na to slovami o bývalom nemeckom politikovi, ktorý aj napriek tomu, že bol veľmi silným fajčiarom, zomrel až vo veku 96 rokov. „Možno, keby nebol fajčil, dožil by sa 100 rokov,“ konštatoval s úsmevom český prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš Zeman