Do Ekvádoru smeruje po zemetrasení pomoc, obetí je už 443

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemetrasenie
Ekvádor zasiahlo zemetrasenia s magnitúdou 7,8, počet obetí stúpa. Foto: SITA/AP

Manta 19. apríla (WebNoviny.sk) – Spojené štáty posielajú do Ekvádoru odborníkov na katastrofy a tiež zásoby v hodnote 100.000 dolárov. Juhoamerický štát zápasí s následkami ničivého zemetrasenia zo soboty 16. apríla, ktoré vyhnalo z domovov desaťtisíce ľudí, pripomenula v utorok tlačová agentúra AP.

Americký Úrad pre medzinárodný rozvoj (USAID) v utorok oznámil, že sa pridáva k snahám ostatných štátov, ktoré už pomáhajú ľuďom, čo v Ekvádore prežili sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Na mieste poskytujú pomoc skupiny expertov z Mexika, Švajčiarska, Kolumbie, Venezuely a ďalších štátov.

USAID takisto oznámil, že americkí experti budú pomáhať analyzovať situáciu v oblasti prírodnej pohromy a snažiť sa uspokojiť humanitárne potreby. Svetový potravinový program (WFP) v utorok oznámil, že do oblastí postihnutých zemetrasením vyslal konvoj s potravinami, ktoré vystačia pre 8000 ľudí na 15 dní, informovala agentúra DPA.

Ekvádorská vláda v utorok dopoludnia miestneho času oznámila, že bilancia obetí zemetrasenia vzrástla na 443 mŕtvych. Ďalších 231 ľudí je naďalej nezvestných a predpokladá sa, že ich uväznili trosky budov, ktoré sa počas otrasov zrútili. Zranenia utrpelo vyše 4000 osôb, píše agentúra Reuters.

Podľa ekvádorského prezidenta Rafaela Correu bolo sobotňajšie zemetrasenie najväčšou prírodnou katastrofou v Ekvádore za uplynulých 67 rokov. Keď si v pondelok z vrtuľníka pozrel pobrežnú oblasť, ktorú zasiahlo ničivé zemetrasenie, povedal, že mestá Portoviejo a Manta sú takmer úplne „zničené“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať