17. november sa ako štátny sviatok v Česku premenúvať nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
17. november 1989
Hranice Bratislavy a Rakúska v Hainburgu počas novembrových dní roka 1989. Foto: Ján Lörincz/SITA

Praha 19. apríla (WebNoviny.sk) – Štátny sviatok Českej republiky – 17. november, ktorý mal v zmysle marcového rozhodnutia Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR niesť v budúcnosti pomenovanie Medzinárodný deň študentstva a deň boja za slobodu a demokraciu, bude napokon niesť doterajší názov Deň boja za slobodu a demokraciu.

Aj keď poslanci 2. marca schválili príslušný návrh hlasmi 102 zo 163 prítomných zákonodarcov, Senát im túto predlohu vrátil a v utorkovom opakovanom hlasovaní už návrh potrebnú väčšinu 101 hlasov nezískal. Za hlasovalo 94, proti 34 členov snemovne. Informoval o tom internetový server iDNES.cz.

Predstavitelia stredopravých opozičných strán reagovali ešte v marci na zamýšľanú zmenu ostrou kritikou. Premiér Bohuslav Sobotka patril medzi niekoľko sociálnych demokratov z ČSSD, ktorí tiež hlasovali proti návrhu.

Poslaneckou snemovňou neprešiel na druhý pokus ani návrh na zaradenie 14. mája ako Dňa Karla IV. a Elišky Přemyslovny, respektíve 1. októbra ako Medzinárodného dňa seniorov medzi významné dni ČR, vyplýva z informácií českých médií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav Sobotka