Najdlhšie vládnuca britská panovníčka Alžbeta II. jubiluje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alžbeta II. je najdlhšie vládnucou panovníčkou Británie
Britská kráľovná Alžbeta II. je na tróne už takmer 64 rokov. Foto: SITA/AP

LONDÝN 20. apríla (WebNoviny.sk) – Súčasná kráľovná Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ďalších štátov Spoločenstva národov (Commonwealthu) Alžbeta II. z windsorskej dynastie sa vo štvrtok 21. apríla dožíva 90 rokov.

V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066-1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837-1901) je podľa stáročnej tradície hlavou anglikánskej cirkvi. Vlády sa ujala 2. júna 1953, vo veku 25 rokov, v deň úmrtia svojho otca Juraja VI. (1936-1953).

Dňa 9. septembra 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu.

Pokojný rodinný život malej princeznej sa skončil v roku 1936

Jej Veličenstvo Alžbeta II., celým menom Elizabeth Alexandra Mary, sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne ako prvorodená dcéra Alberta, vojvodu z Yorku, a Elizabeth Bowes-Lyonovej, vojvodkyne z Yorku. Princezná Elizabeth mala mladšiu sestru Margaret, grófku zo Snowdonu (1930-2002), s ktorou si boli veľmi blízke.

Pokojný rodinný život malej princeznej sa skončil v roku 1936, keď zomrel jej starý otec, kráľ Juraj V. Nástupcom trónu sa stal jej strýko Eduard III., ktorý sa však rozhodol dať prednosť láske a oženil sa s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou, čím prenechal vládu svojmu bratovi, Alžbetinmu otcovi Jurajovi VI.

Skutočnosť, že 11-ročná Alžbeta sa týmto krokom stala prvou v nástupníckej línii na britský trón, sa odzrkadlil aj na jej vzdelávaní. Popri domácom štúdiu francúzštiny, hudby, umenia, náboženstva a športovania sa budúca kráľovná musela v rámci prípravy na svoju úlohu hlavy štátu zdokonaľovať v ústavných dejinách a práve.

V tomto období si Alžbeta pri výučbe jazdectva vyvinula náklonnosť ku koňom, ktorá je pre ňu typická a sprevádza ju dodnes. Ďalšou, menej známou kráľovninou záľubou, sú škótske národné tance. Každoročne počas svojho pobytu na zámku v Balmorale usporadúva pre susedov, zamestnancov zámku a členov miestnej komunity bál.

Zlom v jej živote nastal po smrti jej otca vo februári 1952

Počas druhej svetovej vojny sa obe princezné, Elizabeth i Margaret, z dôvodu bezpečnosti väčšinou zdržiavali na Windsorskom zámku, kde sa snažili zahnať pochmúrne myšlienky v ťažkej situácii – okrem iného aj tradičnými vianočnými predstaveniami s deťmi služobníctva.

Vtedy Elizabeth po prvý raz vystúpila na verejnosti, a to v živom vysielaní rozhlasovej stanice BBC. Chcela povzbudiť deti v Británii, z ktorých mnohé museli byť v tých časoch evakuované.

Po dovŕšení 18-tich rokov sa princezná Elizabeth stala štátnou poradkyňou v neprítomnosti kráľa. Zlom v jej živote nastal po smrti jej otca vo februári 1952, keď bola podľa dynastického práva vyhlásená za novú kráľovnú Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

Okrem svojej kráľovskej funkcie je manželkou, matkou a deväťnásobnou starou matkou

Mladá novokorunovaná panovníčka sa postavila na čelo britského Spoločenstva národov, britskej armády, letectva a námorníctva i vyše 700 organizácií a odhodlane sa ujala novej funkcie, v ktorej zotrváva už vyše pol storočia. Alžbeta II. je zároveň najvyššou predstaviteľkou anglikánskej cirkvi a vojvodkyňou z Lancasteru.

Okrem svojej kráľovskej funkcie je Alžbeta II. manželkou, matkou a deväťnásobnou starou matkou. V roku 1947 sa zasnúbila s nadporučíkom Philipom Mountbattenom, s ktorým ich spája spoločná pramatka, kráľovná Viktória.

Alžbeta a Philip, ktorí sa predtým poznali veľa rokov, uzavreli manželstvo vo Westminsterskom opátstve 20. novembra 1947.

Ich svadba bola celkom jednoduchá, pretože Británia sa ešte stále spamätávala z vojny. V manželstve sa im narodili štyri deti: korunný princ Charles, princ z Walesu (1948), princezná Anne (1950), princ Andrew (1960) a princ Edward (1964). S narodením princa Andrewa v roku 1960 sa Alžbeta II. stala od čias kráľovnej Viktórie prvou britskou panovníčkou, ktorá porodila dieťa počas

Alžbeta II. je momentálne najstaršou vládnucou hlavou štátu na svete

V druhom desaťročí vlády Alžbety II. sa uskutočnilo početné množstvo inovácií s cieľom priblížiť chod monarchie čo najširším vrstvám ľudu. Kráľovská rodina poodhalila svoje súkromie a povolila médiám väčší prístup k informáciám o svojom živote. V Buckinghamskom paláci otvorili verejnú galériu prezentujúcu predmety z kráľovskej zbierky.

V novembri 1992 postihla Alžbetu II. nepríjemná udalosť – v jej súkromnej kaplnke na zámku Windsor vypukol požiar, ktorý poškodil aj obytné priestory. V snahe získať peniaze potrebné na opravu škôd kráľovná v lete roku 1993 povolila po prvý raz v dejinách sprístupniť oficiálne priestory Buckinghamského paláca verejnosti, z čoho sa stala tradícia. Požiar vo Windsore a nedostatok financií na opravu takisto vyvolali verejnú diskusiu o daňovej politike. Kráľovná, ktorá dovtedy nebola povinná platiť dane, sa rozhodla tejto výsady vzdať.

V roku 2002 Alžbeta II. oslávila jubilejné 50. výročie svojej vlády – ako jedna z mála britských panovníkov, ktorým sa podarilo tento míľnik dosiahnuť. Radosť z tohto významného roku však zatienil smútok.

Vo februári vo veku 71 rokov na následky porážky zomrela panovníčkina sestra princezná Margaret. Iba niekoľko týždňov nato skonala v úctyhodnom veku 101 rokov aj kráľovná matka. Napriek týmto smutným udalostiam panovníčka pokračovala vo svojej službe

Alžbeta II., ktorá je momentálne najstaršou vládnucou hlavou štátu na svete, v posledných rokoch obmedzila oficiálne zahraničné návštevy, stále však vykonáva mnohé kráľovské povinnosti. Podľa tradície oslavuje Jej Veličenstvo narodeniny dvakrát: prvý raz v deň svojho narodenia, keď sa konajú len menšie oslavy v rodinnom kruhu; veľkolepejšie oficiálne slávnosti sa každoročne organizujú v júni, keď už býva v Londýne stabilnejšie slnečné počasie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alžbeta II.Kráľovná Alžbeta II.Princ Charles