Merkelová si v Holandsku prevzala Cenu štyroch slobôd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová
Angela Merkelová Foto: SITA/AP

Middelburg 21. apríla (WebNoviny.sk) – Medzinárodnú Cenu štyroch slobôd si dnes v meste Middelburg na juhu Holandska prevzala nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová z rúk holandského premiéra Marka Rutteho. Stalo sa tak v prítomnosti holandského kráľovského páru, kráľa Viliama Alexandra a kráľovnej Máximy.

Ocenenie Rooseveltovej nadácie jej udelili za morálne líderstvo v Nemecku a Európe, a to predovšetkým s ohľadom na jej angažovanosť v dlhovej kríze, v konflikte na Ukrajine a v utečeneckej kríze, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Porota ocenila šéfku spolkovej vlády v Berlíne aj za jej veľký morálny príspevok proti prejavom protiislamského a xenofóbneho nemeckého hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida).

Merkelová v ďakovnom príhovore potvrdila, že Európa by mala riešiť krízu okolo utečencov spoločnými silami. Opakovane zdôraznila význam dohody Európskej únie a Turecka s tým, že ponúka reálnu perspektívu zbaviť bázy odpudzujúci obchodný model prevádzačov. Teraz by sa všetci zainteresovaní mali podľa jej slov sústrediť na solidárne rozdelenie utečencov na starom kontinente a pristúpiť spoločne aj k odstráneniu príčin ich masového úteku.

Medzi doterajšími laureátmi Four Freedoms Award, ocenenia, ktoré pripomína štyri slobody formulované niekdajším americkým prezidentom Franklinom D. Rooseveltom 6. januára 1941 – slobodu názoru, slobodu vierovyznania, ako aj práv na život bez núdze a bez strachu -, sú okrem iného bývalí prezidenti USA John F. Kennedy a Jimmy Carter, ale aj niekdajší disident, neskôr československý a český prezident Václav Havel či bývalý bojovník proti apartheidu a neskôr prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela, nemecký spolkový kancelár Helmut Schmidt alebo tibetský duchovný vodca dalajláma.

Vyznamenanie udeľujú od roku 1982 s dvojročnou periodicitou striedavo v New Yorku a v Middelburgu v holandskej provincii Zeeland, z ktorej pochádzali Rooseveltovi predkovia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováJimmy CarterJohn F. KennedyMark RutteNelson MandelaVáclav Havel