Na viaceré nemecké univerzity zaútočili hackeri-extrémisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hacker
Hacker Foto: ilustračné, Thinkstock

Berlín 21. apríla (WebNoviny.sk) – Viacero nemeckých univerzít sa stalo v stredu terčom koordinovaného útoku hackerov, ktorých manipulácie sa tam prejavili pri fungovaní tlačiarní a kopírok, z ktorých vychádzali písomnosti s rasistickým a antisemitským obsahom.

Prípadom sa zaoberajú nemecké bezpečnostné zložky vrátane Spolkového úradu na ochranu ústavy a štátnej polície.

Útok pocítili okrem iného na univerzitách v Brémach, Bonne, Erlangene-Norimbergu, Hamburgu, Koblenzi-Landau, Lüneburgu, Münsteri a Tübingene.

Informovali o tom v uplynulých hodinách periodikum Hamburger Abendblatt, tlačová agentúra DPA i hovorcovia niektorých vzdelávacích zariadení. Podľa prvých poznatkov z Tübingenu prenikli do tamojšej siete jedna alebo viacero osôb zo zahraničia. Dieru v zabezpečení systému sa už medzičasom podarilo zaplátať.

Ako uviedol hovorca tamojšej univerzity Karl Rijkhoek, vytlačené pamflety boli napísané zlou nemčinou s množstvom chýb veľkými písmenami a ich text pod názvom „Európa, zobuď sa“ bol namierený proti osobám židovského vierovyznania, pričom hovorí o ohrození „bielej rasy“. Pochybné zmätočné tézy sú sčasti vyjadrené formou otázok, sčasti formou tvrdení, dodal.

Rektor renomovanej univerzity v Tübingene Bernd Engler podal už vo veci trestné oznámenie. Podobne postupovali i ďalšie vysoké školy. Oddelenie ochrany štátu nemeckého policajného prezídia začalo už trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi pre podozrenie z vyvolávania nenávisti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia