Nehodu lietadla Air Algérie zavinili chyby posádky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Air Algérie
Havária lietadla Air Algérie si vyžiadala 116 obetí. Foto: SITA/AP

LE BOURGET 22. apríla (WebNoviny.sk) – Haváriu lietadla spoločnosti Air Algérie spred dvoch rokov, ktorá si vyžiadala 116 obetí, pravdepodobne zavinila séria chýb zo strany posádky. Oznámili to v sobotu francúzski vyšetrovatelia, ktorých cituje agentúra AP.

Lietadlo typu MD-83 so 110 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky sa zrútilo 24. júla 2014 neďaleko mesta Gossi v západoafrickom štáte Mali. Stroj vzlietol zo susednej Burkiny Faso a smeroval do Alžíru.

Francúzsky Úrad pre vyšetrovanie a analýzu bezpečnosti civilného letectva (BEA) dospel k záveru, že lietadlo havarovalo v dôsledku dysfunkcie senzorov, ktoré boli zablokované kryštálmi ľadu. Posádka totiž neaktivovala mechanizmus zamedzujúci zamŕzaniu napriek tomu, že stroj prelietal oblasťou s pravdepodobným výskytom ľadových kryštálov.

Členovia posádky tiež oneskorene reagovali na postupné spomaľovanie až zastavenie stroja, ktorý následne začal padať k zemi. Dôvod pomalých reakcií pilotov sa zistiť nepodarilo vzhľadom na rozsiahle poškodenie záznamníka rozhovorov v kokpite.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia