Severná Kórea tvrdí, že je ochotná zastaviť jadrové skúšky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Raketa, KĽDR
Foto: SITA/AP

New York 24. apríla (WebNoviny.sk) – Severná Kórea je pripravená ukončiť skúšky jadrových zbraní v prípade pozastavenia každoročných americko-juhokórejských vojenských cvičení. V rozhovore pre agentúru AP to uviedol minister zahraničných vecí KĽDR Li Su-jong.

„Zastavte jadrové manévre na Kórejskom polostrove a potom aj my upustíme od našich nukleárnych testov,“ vyhlásil Li Su-jong vo svojom vôbec prvom interview pre akékoľvek západné médium. Minister zároveň obhajoval právo svojej krajiny na vlastný odstrašovací prostriedok v podobe atómovej zbrane, pričom argumentoval podľa neho nepriateľskou politikou zo strany Spojených štátov.

V prípade, že Washington neustúpi od doterajšej cesty konfrontácie s Pchjongjangom, môže to mať „veľmi katastrofálne dôsledky“ pre obe strany, ale aj pre celý svet, varoval Li Su-jong. V prípade, že dôjde k pozastaveniu každoročných spoločných cvičení armád Južnej Kórey a USA, napríklad na niekoľko rokov, môže to naopak otvoriť nové možnosti na zmiernenie napätia, domnieva sa šéf severokórejskej diplomacie.

Minister poskytol rozhovor prostredníctvom tlmočníka v priestoroch diplomatickej misie KĽDR pri OSN v New Yorku. Agentúra AP interview zverejnila v sobotu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať