Pápež celebroval omšu pre tínedžerov, dal im radu do života

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež František navštívil USA
Počas necelého týždňa stráveného v USA má František navštíviť tri veľké americké mestá - Washington, New York a Filadelfiu. Foto: SITA/AP

Vatikán 24. apríla (WebNoviny.sk) – Pápež František dnes vo Vatikáne celebroval omšu pre desaťtisíce tínedžerov a dal im túto radu: hrubé správanie podľa vzoru „filmových hrdinov“ alebo pestovanie najnovších módnych trendov z vás neurobia šťastných ľudí.

Vo Vatikáne sa zišli chlapci a dievčatá vo veku 13 až 16 rokov, z nich približne 70.000 bolo z Talianska, okolo 600 z Nemecka, Spojených štátov, pápežovej rodnej Argentíny a ďalších častí sveta. Od soboty do pondelka tam totiž prebieha podujatie s názvom Jubileum chlapcov a dievčat.

Šťastie nie je appka

„Majte pochybnosti o ľuďoch, ktorí vás chcú presvedčiť, že významní ste iba vtedy, ak konáte ako hrdinovia vo filmoch alebo ak sa obliekate podľa najnovšej módy. Vaše šťastie má nevyčísliteľnú cenu,“ povedal na omši na Námestí svätého Petra najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

František (79) síce v minulosti vyhlásil, že nevie používať počítač, ale v nedeľu sa snažil prispôsobiť jazyk svojmu publiku: povedal tínedžerom, že šťastie „nie je appka, ktorú si môžete stiahnuť do mobilu, a ani najnovšia aktualizácia vám neprinesie slobodu a krásu lásky“.

František použil podobne netradičnú metaforu aj v sobotu vo videoposolstve, ktoré odvysielali pred rockovým koncertom, organizovaným pre spomínané mládežnícke podujatie na hlavnom rímskom futbalovom štadióne Stadio Olimpico.

Pápež kázal so smartfónom v ruke

Pápež so smartfónom v jednej ruke povedal, že život odpojený od Ježiša je taký skľučujúci, ako situácia, keď sa človek nemôže spojiť s priateľmi odniekiaľ, kde nie je pokrytie sieťou. „Pamätajte, že ak Ježiš nebude vo vašom živote, akoby ste nemali žiadne pokrytie,“ dodal.

František na dnešnej omši poradil mladým ľuďom, aby si dávali pozor na majetnícku lásku, prílišnú slobodu a materializmus. Pápež opísal slobodu ako „dar možnosti zvoliť si dobro“ a mladým divákom vysvetlil, že „musia byť schopní povedať ‚nie'“ každému, kto im tvrdí, že „sloboda znamená robiť to, čo sa človeku zachce“.

Táto nedeľa bola pápežom vyhlásená aj za deň zbierania financií pre obete ukrajinskej občianskej vojny. František vyzval katolícke farnosti po celej Európe, aby venovali „štedré“ dary na pomoc utečencom a vnútorne vysídleným ukrajinským civilistom.

Svätý rok milosrdenstva končí v novembri

Trojdňové Jubileum chlapcov a dievčat je súčasťou podujatí pri príležitosti mimoriadneho Svätého roka katolíckej cirkvi, ktorý František venoval dvom hlavným témam svojho úradu: milosrdenstvu a zmiereniu.

Svätý rok milosrdenstva je 11-mesačné sviatočné obdobie, ktoré sa končí v novembri. František ho vyhlásil, aby dal katolíkom osobitnú možnosť podnikať púte a prosiť o rozhrešenie za svoje hriechy.

V sobotu sa František prekvapujúco objavil na Námestí svätého Petra a vyše hodiny pomáhal 150 kňazom spovedať tisíce tínedžerov. Možnosť vyspovedať sa z hriechov priamo pápežovi dostalo 16 tínedžerov – každý z nich sedel na jednoduchej stoličke vo dvojici s Františkom pri slávnej Berniniho kolonáde.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František