Zverejnia tajné stránky z vyšetrovania útokov na Dvojičky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristický útok 11. septembra
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 25. apríla (WebNoviny.sk) – Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu zrejme čoskoro zverejní najmenej časť tajnej 28-stranovej kapitoly z kongresového vyšetrovania teroristických útokov z 11. septembra 2001, ktoré môžu osvetliť možné prepojenie Saudskej Arábie s vykonávateľmi týchto tragických udalostí.

Inkriminované dokumenty, držané v bezpečnostnej miestnosti pod Kapitolom, obsahujú informácie zo spoločného vyšetrovania Kongresu ohľadom „špecifických zdrojov zahraničnej podpory pre niekoľkých únoscov z 11. septembra 2001 v čase, keď boli na území Spojených štátov“, informovala v noci nadnes agentúra AP.

Dané stránky boli vyňaté z 838-stranovej správy na príkaz bývalého prezidenta USA Georgea W. Busha, podľa ktorého by sa ich zverejnením mohli prezradiť zdroje a metódy tajných služieb. Predpokladá sa však, že jedným z dôvodov tohto opatrenia bola aj ochrana vzájomných diplomatických vzťahov USA a Saudskej Arábie.

Kongresové vyšetrovanie ani následné vyšetrovanie špeciálnej komisie nezistilo žiadny dôkaz o tom, že by saudskoarabská vláda alebo vysokopostavení činitelia z Rijádu vedome podporovali vykonávateľov týchto rozsiahlych koordinovaných útokov, ktoré si vyžiadali takmer 3000 obetí na životoch.

Pätnásti z 19 únoscov lietadiel boli občanmi Saudskej Arábie. Tamojšia vláda tvrdí, že je krivo a morbídne obviňovaná zo spolupáchateľstva týchto útokov. Naopak vyhlasuje, že bojuje proti extrémistom a vyvíja úsilie o zastavenie tokov ich financovania. Rijád v tejto súvislosti vyhlásil, že odtajnenie daných dokumentov privíta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WTC Svetové obchodné centrum