V zmiznutí 43 mexických študentov má prsty mafia i polícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zmiznutí mexickí študenti
Foto: ilustračné, SITA/AP

Mexiko 25. apríla (WebNoviny.sk) – Devätnásť mesiacov od zmiznutia 43 mexických študentov vyplynulo, že polícia v štáte Guerrero spolupracovala pri tomto incidente s organizovaným zločinom. Uvádza sa to v záveroch vyšetrovania expertnej skupiny, ktorú zostavila Medziamerická komisia pre ľudské práva (IACHR).

V 605-stranovej správe venovanej zmienenému zločinu sa uvádza, že išlo o „dokonalú koordináciu“ útoku na študentov, napísala dnes agentúra DPA. Policajti spolu s gangami organizovaného zločinu vytvorili počas noci 80-kilometrovú zónu, aby „zabránili úniku autobusov, v ktorých sa študenti viezli“, uviedla v správe, ktorej výsledky zverejnili v nedeľu, bývalá kolumbijská prokurátorka Ángela Buitragová. Polícia v meste Iguala zriadila stanovištia, cez ktoré nemohli autobusy prejsť.

Študenti ľavicového seminára z Ayotzinapy v štáte Guerrero zmizli 26. septembra 2014 v Iguale po tom, ako sa zmocnili niekoľkých autobusov, aby sa mohli zúčastniť na demonštrácii v hlavnom meste. Telesné pozostatky zabitých študentov mala polícia odovzdať do rúk zločineckému gangu Guerreros Unidos. Zabitie mladých študentov, ako aj ich následné spálenie na skládke odpadu v Cocule členovia gangu potvrdili.

V oficiálnej verzii tohto incidentu sú však podľa citovanej správy nezávislých vyšetrovateľov zásadné nejasnosti. Argentínski forenzní experti po posúdení biologických i nebiologických dôkazov označili oficiálnu verziu zločinu za nepravdepodobnú. Spáva IACHR obviňuje úrady z vážneho porušenia predpisov. Jasná nie je ani úloha armády a federálnej polície, ktorú zohrali pri spáchaní týchto zločinov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať