Čína sa bráni 'vplyvom' zo zahraničia, zakázala brady i kríž

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Si Ťin pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Českej republiky. Foto: SITA/AP

Peking 25. apríla (WebNoviny.sk) – Čínsky prezident Si Ťin-pching vyhlásil, že jeho krajina sa musí mať na pozore pred zlými náboženskými vplyvmi zo zahraničia. Vyjadril sa tak cez víkend na konferencii o náboženstvách v Pekingu.

„Musíme sa rozhodne brániť pred infiltráciami zo zámoria pomocou náboženských prostriedkov a zamedziť ideologickým zásahom extrémistov,“ citovala agentúra AP Siove slová, ktoré prevzala z čínskej tlačovej agentúry Sinchua. Náboženské skupiny v Číne sa podľa neho musia podriadiť vedeniu tamojšej komunistickej strany. „Náboženstvá by sa nijako nemali vmiešavať do štátnej správy, súdnictva či školstva,“ zdôraznil prezident.

Najnovšie Siove vyjadrenia nasledujú po krokoch čínskych úradov, ktoré podľa AP „zužujú nábožensky priestor“ v krajine. Zatiaľ čo v prevažne moslimskej autonómnej oblasti Sin-ťiang zakázali zahaľovanie tvárí a nosenie brád, vo východných častiach Číny strhávali v posledných rokoch kríže z kostolov – oficiálne pre údajný rozpor so stavebnými predpismi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Si Ťin-pching