EÚ venovala 20 miliónov eur na práce v Černobyle

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cernobyl
Dvadsaťpäť rokov po havárii v Černobyli Foto: SITA, AP

Brusel 25. apríla (WebNoviny.sk) – Európska únia prisľúbila dnes ďalších 20 miliónov eur na zabezpečovacie práce v bývalej jadrovej elektrárni v ukrajinskom Černobyle. Informovala o tom agentúra DPA.

EÚ je na čele medzinárodného úsilia zameraného na likvidáciu následkov černobyľskej jadrovej katastrofy,“ uviedol komisár EÚ pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica vo vyhlásení zverejnenom v predvečer 30. výročia havárie.

Oficiálna spomienková akcia sa uskutoční v utorok v komplexe bývalej elektrárne za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Medzi účastníkmi budú aj predstavitelia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) a tiež zástupcovia 28 krajín, ktoré prispeli na financovanie dekontaminačných prác.

Medzinárodné spoločenstvo venovalo na zabezpečovacie a čistiace práce v Černobyle už dovedna viac ako dve miliardy eur. Táto suma zahŕňa aj príspevky Európskej komisie v celkovej výške 730 miliónov eur. Podľa environmentalistov je to však stále omnoho menej, než by si situácia v Černobyle vyžadovala.

Výstavba nového bezpečnostného krytu, ktorú začalo v roku 2010 francúzske konzorcium NOVARKA, je v pokročilom štádiu realizácie. Očakáva sa, že kryt bude položený na reaktor do polovice roka 2017, pričom celkové náklady dosiahnu výšku približne 1,5 miliardy eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať