Poľská vláda odsúhlasila vznik neozbrojenej domobrany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Poľsku demonštranti proti migrantom fackali chodca s tmavou pokožkou
Demonštranti v Poľsku skandovali Celé Poľsko spieva s nami, Stop islamizácii Európy a tiež vulgárne slová namierené proti Európskej únii. Foto: SITA/AP

Varšava 25. apríla (WebNoviny.sk) – Poľský minister obrany Antoni Macierewicz dnes oznámil, že podpísal dokumenty o zriadení celoštátnej územnej obrany, ktorej prvé jednotky začnú ešte tento rok pôsobiť na východe krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Tri oddiely o sile 18.000 neozbrojených príslušníkov budú pripravené na zaisťovanie bezpečnosti hromadných akcií a obzvlášť dôležitých objektov ako aj na organizovanie prípadných evakuácií.

Oddiely budú poskytovať i logistickú podporu regulárnej poľskej armáde.

Takzvaná domobrana bude pozostávať z členov občianskych iniciatív, z hasičov a tiež zo študentov policajných akadémií. Dobrovoľníci následne absolvujú výcvik, v rámci ktorého sa naučia používať zbrane a uplatňovať vojenskú taktiku a techniky prvej pomoci.

Či budú za svoje služby poberať plat, minister neuviedol. Poľsko sa obáva o svoju bezpečnosť v súvislosti s krízou na susednej Ukrajine a kvôli nepriateľským krokom zo strany susedného Ruska, dodáva agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia