Elektrina vo Venezuele je od pondelka na prídel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elektrina vo Venezuele je od pondelka na prídel
Foto: ilustračné, SITA/AP

Caracas 26. apríla (WebNoviny.sk) – Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura zaviedla od pondelka prídelový systém dodávok elektriny v 18 z 24 zväzových štátov. Každodenné odstávky s trvaním až do štyroch hodín sú najnovším pokusom vlády o úsporu elektriny, kým sa neustáli hladina vody v priehrade Guri, ktorá pokrýva väčšinu venezuelskej spotreby.

Dokonca aj v hlavnom meste Caracas, ktorého sa časovo odstupňované odstávky netýkajú, sú výpadky prúdu časté vzhľadom na obmedzené možnosti dodávok. Počas víkendu obyvatelia chudobnej mestskej časti El Calvario na okraji Caracasu zablokovali motorkami a domovým odpadom veľkú výpadovku na protest proti tomu, že zostali bez elektriny až 29 hodín.

Madurova socialistická vláda pripisuje akútny nedostatok elektriny v krajine suchu vyvolanému podnebným javom El Niňo a sabotážam opozície. Podľa expertov však mohli tejto kríze zabrániť väčšie investície do elektrární. Upozornili tiež, že vládou dotované ceny elektriny, keď domácnosti bežne platia za mesačnú spotrebu menej ako jeden dolár, viedli Venezuelčanov k zlozvykom, akým je nevypínanie televízorov ani na noc.

Každodenné odstávky elektriny sú najnovším zo série opatrení na úsporu energie oznámených v uplynulých týždňoch. Prezident už skrátil pracovný týždeň zamestnancom vo verejnom sektore na štyri dni, vyhlásil nové štátne sviatky a rozhodol o presune Venezuely do iného časového pásma, aby zmiernil energetickú krízu. Navrhol tiež, aby si ženy prestali fénovať vlasy a ľudia prestali žehliť svoje oblečenie.

Hoci v uplynulých dňoch vo Venezuele trocha pršalo, neznamená to, že by sa obdobia sucha skončilo. „Robíme zázraky, aby sme udržali kvalitu života,“ povedal minulý týždeň Maduro v televíznom príhovore národu. Vláda oznámila, že časovo odstupňované odstávky elektriny budú predbežne trvať 40 dní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia