Černobyľ bol podľa Putina tvrdou lekciou pre ľudstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Foto: SITA/AP

Moskva 26. apríla (WebNoviny.sk) – Rozsah černobyľskej katastrofy bol minimalizovaný len vďaka nezištnému úsiliu odborníkov, ktorí si plnili svoju občiansku povinnosť. Pri príležitosti 30. výročia jadrovej havárie v tejto prevádzke v čase existencie bývalého Sovietskeho zväzu to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, ktorého cituje agentúra TASS.

„Černobyľ bol tvrdou lekciou pre celé ľudstvo a do dnešného dňa má vážne následky pre životné prostredie aj pre ľudské zdravie. Rozsah tejto tragédie by však bol neporovnateľne väčší, ak by nebolo bezprecedentnej odvahy a odhodlania hasičov, vojakov, expertov a lekárov, ktorí si čestne plnili svoju profesionálnu a občiansku povinnosť. Mnohí z nich obetovali vlastné životy na záchranu iných. Právom považujeme účastníkov následkov tejto strašnej katastrofy za skutočných hrdinov a skláňame sa pred posvätnou pamiatkou obetí,“ uviedol Putin vo vyhlásení publikovanom na webovej stránke Kremľa.

Haváriu černobyľskej atómovej elektrárne spôsobil nevydarený záťažový test štvrtého reaktora. Nekontrolovateľná reakcia odtrhla masívnu strechu štvrtého reaktora a do atmosféry sa dostal obrovský mrak rádioaktívnych látok, ktorý sa rozptýlil nad Európou. Z okruhu 30 kilometrov muselo byť evakuovaných vyše 115.000 ľudí. Na odstraňovaní rádioaktívneho spadu sa zúčastnilo vyše 600.000 civilistov a vojakov. Ide o najhoršiu katastrofu svojho druhu v dejinách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin