Holandského 'hororového zubára' odsúdili na osem rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jacobus Van Nierop
Holanďan Jacobus Van Nierop skončil s povolaním zubára. Foto: archívne, SITA/AP

Nevers 26. apríla (WebNoviny.sk) – Francúzsky súd v meste Nevers v utorok uznal holandského zubára Jacobusa Van Nieropa za vinného z napadnutia a sprenevery a odsúdil ho na osem rokov väzenia. Udelil mu aj celoživotný zákaz vykonávať stomatologickú prax, informovala agentúra AP.

Van Nierop neprejavil pri čítaní verdiktu ani náznak emócií. Súdny proces sa konal. Proti 51-ročnému Van Nieropovi podalo za jeho zákroky sťažnosti približne 100 ľudí – napríklad za vytrhnutie množstva zdravých zubov, ponechanie častí vrtákov v ďasnách či zuboch a za hnisavé rany a znetvorené ústa.

Zubár bol obvinený, že v rokoch 2009-2012 spôsobil „zohavenie“ alebo „trvalé zdravotné postihnutie“ množstvu pacientov, naúčtoval im prehnané sumy a započítal im aj fiktívne zákroky. Lekár, ktorého francúzske médiá prezývajú „hororový zubár“, pôvodne čelil obrovskému počtu obvinení, ale z niektorých ho oslobodili.

Podľa psychiatrov má Van Nierop narcistickú perverznú osobnosť, chýba mu akýkoľvek zmysel pre morálku a necíti žiadnu ľútosť. Počas súdneho procesu právnik jedného pacienta povedal zubárovi, že jeho klient čaká na ospravedlnenie. Van Nierop odpovedal: „Ja už necítim nič. Takže keby som sa dnes ospravedlnil, klamal by som.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať