Krymský najvyšší súd zakázal činnosť tatárskeho parlamentu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krym sa pripravuje na referendum, Tatári chcú patriť Ukrajine
Referendum sa blíži a napätie v krajine stúpa. Ruskí vojaci okupujú Krym ale Tatári chcú patriť Ukrajine. Foto: SITA/AP

Simferopol 26. apríla (WebNoviny.sk) – Najvyšší súd na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom zakázal činnosť Medžlisu, neformálneho parlamentu krymských Tatárov. Súčasne ho označil za extrémistickú organizáciu, informovala v utorok agentúra AP.

Činnosť Medžlisu, ktorý je registrovaný ako občianske združenie, bola úradne pozastavená už 13. apríla rozhodnutím krymskej prokurátorky Nataľje Poklonskej. To v praxi znamenalo zákaz vystupovania v médiách, usporadúvania verejných akcií či vedenia bankových účtov.

Prokurátorka osobne iniciovala aj konanie voči Medžlisu na najvyššom súde, ktorý dnes oficiálne zaradil tatársky parlament medzi extrémistické organizácie a úplne zakázal jeho činnosť.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí verdikt odsúdilo ako „zločinné a nezákonné rozhodnutie krymskej okupačnej vlády“. Na zrušenie zákazu vyzval aj komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks. Označenie Medžlisu za extrémistickú organizáciu podľa neho otvára cestu k stigmatizácii a diskriminácii značnej časti tatárskej komunity.

Poprední lídri i aktivisti z radov krymských Tatárov čelia perzekúcii už od anexie Krymu Ruskom z jari 2014. Väčšina Tatárov, ktorý tvoria asi 15 percent obyvateľov Krymu, odmietla anexiu pôvodne ukrajinského polostrova Ruskom. Viacero nacionalistov z Medžlisu zohralo vlani údajne kľúčovú úlohu pri poškodení energetickej siete spájajúcej Ukrajinu a polostrov Krym.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať